Skip to content
Economie

Radu Soviani dezvăluie afacerile președintelui ASF. Cine îl protejează pe Nicu Marcu la conducerea instituției

Inquam Photos / George Călin

Economistul Radu Soviani continuă seria de dezvăluiri la adresa lui Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), arătând cum „s-au topit 200.000 de euro din declarația de avere în anul în care și-a negociat postul” la conducerea instituției.

Nicu Marcu și-a cumpărat o casă în Craiova, în 2005, accesând un împrumut de 75.000 de euro, la Banca Transilvania. Această sumă nu reprezenta valoarea întreagă a casei, pentru că orice bancă cere inclusiv un avans, care în 2005 începea de la circa 27% din valoarea imobilului, arată Radu Soviani. Ceea ce înseamnă că locuința lui Marcu ar fi costat peste 100.000 de euro.

Folosind procentul de avans de 27%, ajungem la o valoare reală impozabilă 102.740 de Euro, la care ar fi trebuit stabilită valoarea reală impozabilă. Cu tot cu avans. (…)

Conform calculelor noastre (citiţi Cât l-a costat în final pe Nicu Marcu ,,investiţia” de 75.000 de euro din 2005? Dublu. ), pentru imobilul din Strada Mărăşeşti 28, Nicu Marcu a plătit între 124.878 de euro (dacă ar fi reuşit – puţin probabil – să ia credit cu avans zero în anul 2005) şi 152.618 euro (dacă adăugăm şi avansul pe care un om normal l-ar fi plătit în anul 2005, estimat în acest calcul la 27.740 de euro. Pentru uşurinţa calculului voi folosi în continuare ca preţ plătit pentru terenul de 377 metri pătraţi şi casa de 70 de metri pătraţi de lângă Parcul Puşkin, suma de 150.000 de euro ca şi cost total (nu adaug mobila şi mentenananţa, pentru că am ajunge la circa 180.000 de euro)”, precizează economistul.

Extras din declarația de avere a lui Nicu Marcu

Investiția lui Marcu a fost una foarte bună, deoarece în 2020 o casă asemănătoare ajunge la 350.000 de euro în Craiova. Dar președintele ASF decide să piardă banii și își vinde casa la un preț foarte mic, chiar în perioada în care aștepta votul pentru funcția de președinte ASF.

Nicu Marcu se hotărăște să vândă nu în profit cu 100.000 de euro, ci în pierdere cu 100.000 de euro. Vinde casa în 2020 (pe care plătise 150.000 de euro cu tot cu dobânzi), la doar 50.000 de euro, în anul în care şi-a negociat poziţia de Preşedinte ASF de unde urma să încaseze venituri de până la 20.000 de euro/lună. Cei 50.000 de Euro NU se regăsesc în conturile din declarația de avere”, scrie Soviani, într-o anchetă publicată pe bursa.ro.

Într-o declarație de avere recentă, Nicu Marcu arată că Andreea Marcu ar fi adevăratul cumpărător al casei, ceea ce poate provoca numeroase probleme pentru președintele ASF.

Cu un grad mare de certitudine, Andreea Marcu – cea ascunsă din declarația de avere a lui Nicu Marcu de pe site-ul ASF ca beneficiar real al vânzării sub-evaluate în cazul în care această vânzare chiar a existat, este chiar fiica acestuia. O simplă coincidență de nume nu îmi poate fi imputată mie, întrucât eu l-am întrebat expres pe Nicu, iar el nu mi-a infirmat, aşa cum arată răspunsul ASF de mai sus.

De altfel, nu ar fi singura dată când Nicu Marcu îşi foloseşte fiica pentru a declara venituri nereale. Spre exemplu, în declaraţia de avere din anul 2007 o regăsim pe Andreea Marcu drept sursa de venit din alocaţie a lui Nicu Marcu pentru suma anuală de 3000 de lei” spune Soviani.

Dacă Nicu Marcu a vândut sau nu casa către una dintre rudele sale, pot stabili doar procurorii, însă instituțiile statului nu se sesizează în fața acestor dezvăluiri.

Cine îl protejează pe Nicu Marcu la conducerea ASF

Radu Soviani a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre Nicu Marcu și a arătat cum reușește președintele ASF să rămână în funcție în urma acestor scandaluri. Potrivit economistului, președintele ASF beneficiază de o protecție parlamentară și a reușit să se înconjoare de oameni cu influență. Printre oamenii aduși de Marcu la ASF se numără Voinescu, un fost general SRI și adjunctul lui Coldea, și Modan, ginerele lui Paul Stănescu.

Beneficiază de o anumită protecție. Protecția care s-a manifestat și la comisia parlamentară care a audiat conducerea ASF după declanșarea scandalului City Insurance. Protecție manifestată prin secretizarea de nepermis asupra discuțiilor legate de modul în care a supravegheat ASF frauda de la City Insurance. Deci părerea mea. Modul în care a fost acea simulare de audiere, cu ușile închise, secretizat, fără accesul presei, demonstrează că la nivel parlamentar beneficiază încă de o anumită protecție.

Unul dintre cei promovați de Marcu în cadrul ASF este ginerele lui Paul Stănescu, domnul Modan. Și poate avea vreo legătură. Promovarea și majorarea salariului domnului Modan cu o anumită protecție pe care, pe de o parte, PSD i-o acordă prin Paul Stănescu. Acesta este un exemplu minor. De fapt mizele sunt mult mai mari.

Existau o sută de motive ca parchetul să se sesizeze, cel puțin în cazul fraudei de la Poșta Română. A facturat Poștei Române prin Academia Română un TVA pe care Posta nu trebuia să-l plătească. Academia nefiind plătitor de TVA. Existau o mie de motive pentru care instituțiile apropiate Ministerului Educației să se sesizeze în privința furtului intelectual, pe baza cărora și-a obținut gradele de profesor universitar. Deci până când nu va dispărea această anumită protecție, probabil că instituțiile statului vor dormi la adresa președintelui ASF.

Nu pot să nu fac și o legătură că una dintre primele persoane angajate de Nicu Marcu, după ce a devenit președinte ASF, este generalul SRI, fost director adjunct al SRI până în 2020, George Viorel Voinescu. Eu sunt convins că din punctul de vedere al SRI, George Voinescu trebuia să aibă toate aceste lucruri despre care eu am scris în ultimul an, iar dacă nu le avea înseamnă că era o mare vulnerabilitate la modul în care oameni din SRI evaluează oameni care ajung să ocupe funcții publice fiind vulnerabili. Printre primele persoane angajate de Marcu a fost adjunctul lui Coldea, George Voinescu, care a lucrat pentru Securitatea lui Ceaușescu înainte de 1989.

Instituțiile statului sunt oarecum intimidate să ancheteze, să investigheze, faptele unuia care are drept șef de cancelarie un general SRI, fost adjunct al directorului SRI” a explicat Soviani pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *