Skip to content
Economie Politică

Radu Soviani face previziuni pentru 2019. Care sunt cele 5 mari riscuri pentru economia României

soviani.com

Măsurile guvernului au stârnit numerase controverse, în 2018.

Anul care a trecut a început cu ”revoluția fiscală” a PSD și s-a încheiat cu infama OUG nr.114/2018, care, printre altele, a introdus taxa pe cifra de afaceri a băncilor, companiilor din energie și din telecomunicații.

În condițiile în care bugetul pentru 2019 nici măcar nu a fost prezentat încă în Parlament, pentru dezbatere, anul care abia a început se anunță, pe fondul bulibășelii generale a actului de guvernare, unul al marilor incertitudini.

Pentru a afla care sunt riscurile majore la care trebuie să ne așteptăm în 2019, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani, care a creionat principalele 5 riscuri pentru economia României.

În primul rând, veniturile bugetare. Așa cum s-a demonstrat și în 2018, veniturile bugetare nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, în timp ce cheltuielile bugetului au fost peste așteptări, ca dimensiune, deci presiunea unui deficit bugetar, mult mai mare decât ce se va raporta în 2018, indiferent că va fi 3%, cât anunța Vâlcov, sau va fi 4%, cât ar putea să constate Eurostat, va fi principala vulnerabilitate”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Din presiunea pe deficitul bugetar se naște a doua vulnerabilitate: cea legată de finanțarea deficitului și a datoriei publice, adică ratele de dobândă.

Există presiuni pe creșterea ratelor de dobândă, iar presiunile administrative făcute de guvern, pentru a se împrumuta mai ieftin, din punctul meu de vedere nu vor funcționa, pentru că o parte semnificativă din datoria publică este în valută.

Or, datoria publică în valută conduce la o scumpire a dobânzilor, atât pentru dolar, cât și pentru euro.

În plus, eu cred că va fi și o scumpire semnificativă pentru dobânzile plătite la împrumuturile în lei.

Așadar, după riscul de deficit bugetar, riscul de dobândă este al doilea mare risc”, a adăugat analistul economic.

În condițiile în care Statul vrea să plafoneze ratele de dobândă ROBOR, foarte probabil va exista o debușare în cursul de schimb, pentru că băncile, ca să acopere această nouă taxă pe active, au două surse principale:

Fie majorează dobânzile și comisioanele pentru serviciile bancare, în general, prețurile pentru serviciile bancare, ceea ce probabil se va întâmpla, fie reduc ratele de dobândă pentru depozite, ceea ce este, de asemenea, foarte probabil să se întâmple.

Economiile în lei și așa sunt bonificate cu o dobândă mizerabilă în prezent, ele vor primi o dobândă și mai mică, așa că va exista o presiune de preschimbare a economiilor în lei în moneda unică euro”, a completat Soviani.

De aici vine al treilea risc, cel de depreciere al leului.

Din punctul meu de vedere, nivelul de 4,8 lei pentru un euro nu este de nevăzut pentru 2019. El ar fi putut fi văzut și în 2018, dacă BNR nu cheltuia până la 5 miliarde euro, ca să apere nivelul de curs.

Din toate acestea, se naște un al patrulea mare risc, care este riscul de depreciere a ratingului României.

Mai ales în condițiile în care datele bugetare sunt discutabile, iar Eurostatul ar putea să manifeste rezerve și să nu valideze datele comunicate de ministerul de Finanțe”, a mai spus el.

Acesta ar putea fi trăgaciul perfect pentru deprecierea ratingului, ceea ce ar conduce suplimentar la dobânzi mai mari și la o depreciere a leului și mai mare.

La toate aceste riscuri de natură internă se adaugă și riscurile externe. Vedem în economia mondială încetinirea ritmului de creștere economică, la nivel global, care se suprapune peste reducerea avansului economic deja constatată în România.

Dincolo de această conjunctură, șansele pentru o creștere economică în 2019 încă există, din punctul meu de vedere.

Dar, ca o sumă a riscurilor pe care le-am enumerat, foarte greu va depăși creșterea economică a României nivelul de 2%, în acest an”, a conchis Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *