Alegerile prezidențiale ne prind într-un moment critic din punct de vedere al finanțelor publice, consideră analistul economic Radu Soviani, care avertizează că, până la finalul anului, golul de venituri se va amplifica dramatic, adăugând 22 de miliarde de lei la deficitul care deja a atins 15 miliarde.
”Principala caracteristică a forțelor politice în ajunul alegerilor prezidențiele este că partidele, care în general demonstrează pe perioada dintre alegeri că nu le pasă de administrarea inteligentă a economiei, amplifică această nepăsare. Iar amplificarea nepăsării din preajma prezidențialelor din 2019 pare să îi fi afectat generalizat pe decidenți. Finanțele publice scârțâie rău, doar în luna mai bugetul a înregistrat un gol de venituri zilnic de 104 milioane de lei. În ritmul acesta, până la finalul anului, golul de venituri se va amplifica dramatic, adăugând 22 de miliarde de lei la deficitul care deja a atins 15 miliarde. Un total de 37 de miliarde de lei gol bugetar. Iar dacă adăugăm și efectele majorării punctului de pensie, ajungem la un deficit bugetar estimat, dacă lucrurile continuă așa, de circa 4,2% din produsul intern brut”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.
Analistul economic este de părere că toate aceste lucruri le văd foarte bine și decidenții, dar aleg să le ignore. ”Fie că joacă golf în timpul programului în urmărirea câștigării unui nou mandat de 5 ani (Iohannis) fie că au obținut deja un nou mandat de 5 ani (Isărescu), ei au ales ca strategie să îi lase pe actualii guvernanți să își rupă gâtul, doar că ruperea gâtului lor înseamnă povară și mai mare pe populație și companii”, crede analistul.
”Într-un mod pervers (și nu ironic), Isărescu îl felicită pe ministrul de finanțe pentru că a reușit să depășească planul de îndatorare pentru anul 2018 încă din a 7-a lună a anului. Ne e vorba de vreo performanță aici: pur și simplu veniturile curente nu își ajung și te împrumuți suplimentar. La costuri duble decât se împrumută Bulgaria și mai ales în valută la costuri duble pentru că aceste împrumuturi (și dobânzi) vor trebui returnate din leii strânși ca taxe și impozite. Lui Isărescu i-a scăpat faptul că nu vede o problemă dacă leul se depreciază până la 5 lei, dar o astfel de depreciere (netemporară, întrucât ea este mânată de dezechilibre), face împrumuturile scumpe să devină mult prea scumpe, adăugându-se încă 6 puncte procentuale (din deprecierea leului, întrucât ar fi nevoie cu 6% mai mulți lei pentru rambursarea principalului și dobânzii) la dobânda deja mare, și costurile finanțării externe suportate din intern urcând și depășind un incredibil 10% pe an, în condiții de creștere economică!”, avertizează Soviani.
Analistul economic susține că Isărescu, care a depășit deja ținta de inflație la jumătatea anului, a transmis pieței conduita pe care o va adopta până la alegeri: ”nu îi va păsa de economie, nu va umbla la rata de dobândă pentru a tempera anticipațiile inflaționiste, persistând în eroarea de a acționa prea târziu și prea puțin în privința dobânzii – în fapt o formă de complicitate la derapajul major al finanțelor publice și la costurile ridicate de dobândă care vor ajunge să fie plătite la împrumuturile în valută. Ca și în la alegerile parlamentare din 2008/prezidențialele din 2009, vor acționa tardiv, pompieristic, prin măsuri ad-hoc, lovind economia într-o măsură mult mai mare decât ar fi fost afectată de criza care va urma, în cazul în care deciziile nu ar fi fost subordonate unor interese politice”.