Skip to content
Politică

Radu Soviani întoarce pe toate fațetele noul proiect al Legii offshore și implicațiile acestuia EXCLUSIV

Marți, 2 octombrie, a avut loc o dispută în Parlamentul României pe tema Legii offshore. Concret, Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie de la Camera Deputaţilor s-au reunit marţi pentru dezbaterea Legii offshore.

Încă de la începutul ședinței, deputații din opoziție a acuzat PSD că dezbaterile nu au loc într-o manieră corectă și transparentă, mai ales în condițiile în care amendamente importante au ajuns în comisii cu foarte puțin timp înainte de a fi discutate. Deputații de la USR și PNL mai acuză că soarta legii este decisă de un singur om: Liviu Dragnea.

CITIȚI MAI MULTE AICI: UPDATE Legea offshore în varianta modificată de PSD a primit un vot favorabil de la comisii

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu economistul Radu Soviani pentru a analiza implicațiile proiectului Legii offshore în varianta propusă de Partidul Social Democrat: „din ceea ce văd în dezbaterile în comisiile reunite sunt poziții radicale. Pe de-o parte unii nu vor această supraimpozitare, pe care eu o consider corectă atât timp cât se deduc investițiile pe care le fac cei cu extracția gazului, iar pe de altă parte cei ce vor această impozitare o calculează dubios în funcție de prețul leului”.

„În momentul de față vedem că pe măsură ce veniturile suplimentare se majorează, se aplică o cotă majorată pe impozit pe venituri suplimentare. Asta înseamnă că dacă prețurile pe piață se majorează atunci și statul va încasa mai mult din acea majorare. Ceea ce mă surprinde în aceste proiecte de modificări este că prețurile de comercializare și nivelurile la care se încasează veniturile suplimentare sunt calculate în lei ori noi știm foare clar că prețurile pentru energie sunt denominate în dolari peste tot în lume. Această formă de impozitare progresivă a veniturilor suplimentare care în sine este bună pentru că urmărește evoluțiile favorabile de preț în ceea ce privește gazul, iar prețurile rezultate din comercializarea gazelor să se întoarcă într-o măsură mai mare la buget este fundamentată în leu, o monedă afectată de inflație, De altfel, în perioada următoare ar trebui, dacă Guvernul își pune faptele acolo unde își pune și vorbele, să adoptăm moneda unică europeană. 

Din ceea ce văd în dezbaterile în comisiile reunite sunt poziții radicale. Pe de-o parte unii nu vor această supraimpozitare, pe care eu o consider corectă atât timp cât se deduc investițiile pe care le fac cei cu extracția gazului, iar pe de altă parte cei ce vor această impozitare o calculează dubios în funcție de prețul leului”, a precizat analistul economic.

Chestionat cum vede disputele de astăzi dintre partidele politice pe tema Legii offshore, Radu Soviani remarcă faptul că au fost mai degrabă din rațiuni pecuniare, în funcție de sursa financiară a fiecărui partid, și nu divergențe pe politici economice. Mai mult, economistul salută faptul că a fost scos articolul din lege care îngheța nivelul redevențelor pentru totdeauna.

„Din punctul meu de vedere, în comisiile reunite astăzi nu a fost o divergență pe politici economice ci mai degrabă una legată de cine influnențează anumite partide și cei care influențează alte partide. Nu avem aici o divergență, cel puțin din argumentele care au ieșit în spațiul public, legată de cum ar trebui să fie făcută impozitarea, la un nivel mai scăzut sau ridicat. 

Practic, această formă despre care vorbim astăzi este mai apropiată de prima formă, cea dinainte de adoptarea amendamentelor suspecte din punctul meu de vedere în Senat, unele care înghețau prețul redevențelor. Apreciez că s-a scos acel articol, cel puțin în varianta despre care vorbim acum, în care nivelul redevențelor era înghețat pentru totdeauna, a mai adăugat expertul în economie.

Întrebat dacă această variantă de Lege offshore va avea efecte pozitive, Radu Soviani relevă faptul că rezultatele benefice vor veni dacă se vor lua și alte măsuri complementare:

„Din punctul meu de vedere ca să fie o chestiune pozitivă ar trebui să mai avem o confirmare care poate veni doar dacă urmărind această modalitate de încasare progesivă pe măsură ce prețul internațional crește se va aplica și începând de mâine cei de la PSD vor lucra și pentru majorarea redevențelor plătite și pentru gazele offshore, pentru cele plătite la extracția actuală de Petrom pentru că este greu de crezut să știi cum să redevențezi corect când vorbim despre gaze offshore, dar nu vrei să redevențezi corect când vorbim despre redevențarea gazelor din producția internă Petrom și Romgaz, a conchis Radu Soviani pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *