Skip to content
Societate

Radu Soviani, întrebare-cheie pentru Eugen Teodorovici: Este pregătit să i se impută această sumă?

psnews.ro

Dacă mâine pleacă cel puțin 20% din angajații din administrație, aceasta ar funcționa mai bine, salariile bugetarilor sunt prea mari, iar evaluarile se fac pe baza unor valori „puerile”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-un interviu acordat DC News, și citat de senatorul PNL Florin Cîţu.

„Am spus-o de mult timp, undeva la 20 şi ceva la sută, cel puţin, (…) dacă pleacă mâine, nu e niciun fel de problema în adminstrație”, a precizat Eugen Teodorovici. În plus, a continuat ministrul Finanţelor Publice, dacă acel procentaj ar pleca, administraţia „s-ar mişca şi mai bine”.

Pentru a decripta sensul acestei declarații, PSnews.ro a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani care a precizat, printre altele, că în acest an „cheltuielile de personal vor depăși 100 de miliarde de lei (peste 10% din PIB)”, sumă pentru care Eugen Teodorovici trebuie să dea socoteală.

,,Citind declarația domnului Teodorovici primul meu gând a fost că în campania electorală pe politicieni îi apucă damblaua. Apoi m-am gândit că nu îi poate apuca așa brusc și prin urmare mai corect ar fi că își manifestă damblaua. Teodorovici este ministru de finanțe de peste un an și jumătate. În această calitate el nu trebuie ,,să spună’’ ci ,,să facă’’. Or, eu nici măcar nu l-am auzit pe Teodorovici pronunțând până acum că este un exces în aparatul bugetar de 20%, darămite să o facă. Dar dacă a constatat, foarte bine. Ar trebui să i se impute lui salariile bugetarilor în excese a căror lipsă nu ar angrena ,,nicio problemă’’ – potrivit lui Teodorovici. Cheltuielile de personal vor depăși 100 de miliarde de lei în acest an (peste 10% din PIB). Un exces de 20% înseamnă, pe medie, un cheltuială inutilă de 20 de miliarde de lei. Este pregătit domnul Teodorovici să i se impute această sumă, pe care a tolerat-o a fi aruncată de apa sâmbetei? Dacă nu e pregătit, măcar să își recunoască rolul avut în finanțele publice din România – acela de majoretă’’, spune analistul.

,,Teodorovici este disperat’’, a mai spus Soviani, ,,pentru că el, în calitate de ministru de finanțe trebuia să declanșeze întâi restructurarea sistemului bugetar (și abia ulterior, din economiile făcute, să majoreze salariile’’. Iar declarațiile lui mai ascund o găunoșenie crasă. Chiar este o problemă dacă mâine pleacă 20% din bugetari (peste noapte). Asta înseamnă 200.000 de familii afectate – de azi pe mâine. Eu le-am spus încă de când au câștigat alegerile că trebuiau să înceapă această restructurare și să o facă gradual. Aceau timp până în acest al treilea an de administrație să reducă anual circa 50.000 de posturi dintre cele ocupate de bugetari, flux suficient pentru a fi preluat, fără sincope, de sectorul privat.’’ Și ca să vă răspund la întrebarea dumneavoastră – cum poate fi caracterizat, într-un singur cuvânt, un ministru de finanțe care nu realizează nici acum modul în care ar trebui să se facă restructurarea în sistemul bugetar, vă mărturisesc sincer că nu pot gândi la un alt cuvânt, mai potrivit decât acela de paiață”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *