Skip to content
Economie

Radu Soviani: ,,Pentru prima dată, datoria externă a României a depășit 100 de miliarde de Euro’’

Datoria externă a României s-a majorat de la 99,8 miliarde de euro la finalul lunii martie până la 103 miliarde de euro la finalul lunii aprilie. Pentru a detalia ce înseamnă această creștere istorică, PSnews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

,,Avem aici trei vești: prima este una de depășire a unui nivel psihologic. Pentru prima dată în istoria României, datoria publică externă a depășit pragul de 100 de miliarde de Euro. A doua veste este că 3% din această datorie a fost generată/angajată, într-o singură lună – aprilie 2019. Iar a treia veste este că mai mult de două treimi din această creștere lunară, respectiv 2,4 miliarde de euro reprezintă datorie publică directă. Cu alte cuvinte, guvernul s-a îndatorat direct într-o singură lună, aprilie, cu 2,4 miliarde de euro pentru a putea plăti factura de salarii și pensii’’, a spus Soviani.

,,Ritmul lunar de creștere este amețitor și mi-e teamă de ceea ce va urma’’, a adăugat Soviani. ,,Sigur că în această creștere includem împrumuturile în valută ale României făcute în această perioadă – cu doi indicatori importanți: pe de-o parte România a reușit să se împrumute pe piețele externe și pe termen lung, stabilind o așa numită referință, pe de altă parte, vestea care dezumflă această referință este că împrumuturile acordate României sunt mult mai scumpe în termeni de dobândă decât ale bulgarilor, ungurilor sau polonezilor. România, având cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, are și cea mai mare rată de dobândă la care se împrumută pe termen lung. Explicația este scurtă: deși agențiile de rating nu au retrogradat percepția legată de România, împrumuturile acordate prin componenta de dobândă (și dimensiune) arată că piețele privesc mixul de politici economice – politica monetară a BNR și cea fiscală a guvernului fix în tiparul unei economii de tip ,,junk’’ – respectiv o recomandare de investiții cu grad ridicat de risc, deci cu dobândă mai mare. Aproape un miliard de Euro România a plătit doar dobânzi în primele 4 luni ale anului’’, a mai spus analistul.

1 comentariu la “Radu Soviani: ,,Pentru prima dată, datoria externă a României a depășit 100 de miliarde de Euro’’

  1. Nu pensiile tuturor românilor sunt criticate ,ci pesiile unora ,cumulate , depășesc de ,,n” ori pensiile stabilite după contributivirate. De la noi ,pensionsrii de rând nu mai au ce lua, să se rezolve cu pensiile stabilite după bunul lor plac. Au perfectă dreptate, câte luni trebuie să iau pensie ca să ajuig la nivelul unei pensii cu multe zerouri,fără a contribui măcar o lună la fd de pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *