Skip to content
Politică

Radu Soviani, revoltat de revenirea lui Mișa: Mă aștept să facă din nou harcea-parcea! EXCLUSIV

ro.wikipedia.org

Analistul economic Radu Soviani – fost purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – a acordat miercuri dimineață o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat revolta legată de posibila revenire a ex-ministrului Ionuț Mișa la butoanele Ministerului Finanțelor Publice – de data aceasta, ca președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

CITIȚI ȘI: UPDATE Gelu Diaconu răbufnește / Vă era dor de Ionuț Mișa? Dăncilă l-a numit șef al ANAF SURSE

Soviani a început prin a susține că știa de ceva vreme de eventuala întoarcere a lui Mișa, motiv pentru care a făcut o solicitare de informații la MFP.

„Eu am întrebat la Ministerul de Finanțe în urmă cu 8 zile care mai este poziția lui Mișa, eu având informații certe că anumite cercuri evazioniste vor să-l împingă pe Ionuț Mișa la șefia Fiscului”, a arătat fostul oficial ASF.

În continure, Radu Soviani a vorbit în termeni contondenți despre prestația lui Ionuț Mișa la conducerea Finanțelor.

„Este o persoană care s-a dovedit absolut incompetentă la Ministerul de Finanțe (iar noi suntem acum în criză bugetară, cu o gaură de 8 miliarde de lei în luna februarie, și din cauza lui Mișa) este inacceptabil să fie promovată ca șef al Fiscului!” a tunat Soviani.

Întrebat ce așteptări are de la Mișa ca președinte al ANAF, analistul economic a răspuns: „Mă aștept să facă exact ceea ce a făcut și cu finanțele publice: harcea-parcea! Respectiv: o colectare slabă, aparente măsuri de îmbunătățire a colectării, dar de fapt măsuri care vor afecta negativ colectarea (așa cum a fost și cu TVA split – o măsură fără sens, care nu a contribuit cu nimic la o mai bună colectare bugetară). Deci mă aștept la continuarea politicii fiscale dezastruoase de sub mandatul lui ca ministru al Finanțelor și în privința colectării, de data aceasta, la ANAF”.

Totodată, Radu Soviani a amintit despre o dezvăluire a RISE Project din toamna anului trecut, conform căreia, în mandatul de director al ANAF Constanța, Ionuț Mișa a acceptat ridicarea sechestrului de pe conturile unei firme controlate de miliardarul Gabriel Comănescu, eşalonând plata datoriei și iertând compania de altă datorie.

„De asemenea, mi se pare inacceptabil a fi numit ca șef al Fiscului, în condițiile în care nu s-a lămurit felul în care a acordat anumite facilități – ca secretar de stat – unor firme controlate de moguli, cum ar fi Grup Servicii Petroliere, al lui Gabriel Comănescu (a scris RISE Project despre acest subiect)”, a încheiat Soviani.

Într-un articol publicat marți seară pe blog, același Radu Soviani a făcut un bilanț devastator, cu tot cu cifre, al mandatului ministerial deținut de către Ionuț Mișa:

„1. Ieri a fost publicată execuția bugetară pentru primele 2 luni ale anului. Pe scurt, executia bugetara arata rezultatul real asupra finantelor publice produs de Ionut Misa, fiind cea mai proasta exceutie bugetara vreodata, pentru o singura luna. Intr-o singura luna (din ianuarie pana in februarie), in baza ,,revolutiei fiscale” pusa pe numele lui Misa, finantele publice au inregistrat cel mai prost rezultat vreodata, lunar: deficit de 5,5) miliarde de lei in februarie care se adauga ,,topirii” excendentului din ianuarie (2 miliarde de lei). Prin urmare, o gaura bugetara de 7,5 miliarde de lei intr-o singura luna care il recomanda pe Misa sa nu mai fie vreodata in vreo functie publica.

2. Ionut Misa a fost cel mai slab ministru al finantelor publice, vreodata. In mandatul sau, peste 250 de articole din codul fiscal au fost modificate, ceea ce a insemnat in 2017 o modificare de cod fiscal in fiecare zi. Sucelile lui au creat o incertitudine fara precedent in mediul economic, el fiind si primul ministru de finante care ar fi trebuit demis intre momentul in care a obtinut avizul de la comisia parlamentara si momentul depunerii juramantului (cand pur si simplu a mintit in prime-time ca declaratiile lui in direct privind desfintarea pilonului 2 de pensii NU AU EXISTAT”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *