Skip to content
Video

Radu Surugiu și i-a luat ca modele pe Iohannis și Merkel. Marile greșeli ale PSD EXCLUSIV

psnews.ro

Invitatul ediției de marți a interviurilor video PSnews.ro a fost Radu Surugiu – fost deputat PNL de Suceava între 2012 și 2016, în prezent candidat pentru președinția Tineretului Național Liberal (TNL).

El a scos în evidență principalele probleme cu care se confruntă tinerii în prezent, expunând totodată soluții la acestea.

Căutarea unui loc de muncă, nerecunoașterea valorii adevărate a studiilor, lipsa perspectivelor și a încrederii în instituțiile statului se numără printre aceste probleme, Surugiu deplângând faptul că foarte mulți tineri pleacă în străinătate, în căutarea unor soluții.

Ca soluție, Radu Surugiu a pus accentul pe sprijinirea educației. El a dat ca exemplu în acest sens un proiect ONG-istic privind pregătirea directorilor de școli.

 

„Suna într-adevăr foarte bine (proiectul din zona ONG – n.r.), dar ce ne facem că în curând probabil că și dumneavoastră – ca restul instituțiilor media – o să începeți să transmiteți că în școli nu este încălzire, că iar încep să cadă tavanele, că stau copiii cu gecile pe ei șamd? Ceea ce este real, din păcate, deși știu că absolut toate partidele, inclusiv noi am promis de-a lungul timpului acel celebru 6% din PIB pentru educație. Sper să reușim și îmi pun speranța în președintele României”, a comentat Surugiu.

Liberalul a făcut o paralelă cu consensul politic pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare și a pledat pentru o înțelegere transpartinică similară în ceea ce privește educația (care să primească 6% din produsul intern brut), „sub auspiciile Administrației Prezidențiale”, în condițiile în care Klaus Iohannis a vorbit în repetate rânduri despre așa-numitul proiect „România Educată”.

 

„Știu că la apărare se discuta ca acei bani să meargă preponderent pentru înzestrare, pentru tehnica militară; nu doar în consum. La fel, sper și am toată convingerea că, dacă acei 6% din PIB vor fi cu adevărat atribuiți pentru educație, să meargă în infrastructura școlară, în pregătirea profesorilor, în salariile profesorilor, dar să meargă cu cap”, a subliniat candidatul pentru șefia TNL.

În altă ordine de idei, Radu Surugiu a criticat politica economică a coaliției PSD-ALDE, în special prin prisma creșterii ratelor și a scumpirii carburanților.

„Cred că e o problemă generală a României faptul că, deși cresc salariile într-un mod halucinant (celebrele anunțări ale PSD-ului), vedem că în același timp au crescut prețurile, cresc ratele la bănci. Practic, creșterea efectivă nu o simți: câștig poate iau cu 1.000 de lei în plus, dar cu siguranță dau 1.200 de lei la bancă înapoi. Crește prețul la benzină, deși văd că președintele Senatului nu recunoaște chestia asta.

Este chiar o diferență (de preț la pompă – n.r.). Eu în ultima vreme am mers foarte mult și chiar am văzut de la plin la plin: dacă acum 2-3 săptămâni un plin de benzină era 180 de lei, am ajuns să dau 200 de lei pe un plin de benzină în câteva zile. Chiar am observat chestiunea asta în bonurile pe care le am în mașină. E o realitate”, a punctat politicianul liberal.

Confruntat cu faptul că președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu sesizase aceste scumpiri, PNL-istul a afirmat: „Dânsul nu cred că mai percepe realitatea exact. Nu cred că a mai alimentat. Chiar cred că dânsul – în calitatea sa de președinte al Senatului – n-a mai coborât să pună mâna pe pompa de benzină sau să vadă cum arată un bon de casă de la o benzinărie. Mașina de la SPP cu care domnia sa circulă nu cred că-l întreabă dacă pune benzină de 50 de lei sau de 100 de lei și nu cred că mai are percepția asta asupra realității”.

„Era o întrebare care se punea deseori – mai ales înainte de campaniile locale – candidaților dacă știu cât costă o pâine, cât costă biletul cu metroul, cu RATB-ul… Cred că este în aceeași situație: dânsul efectiv cred că nu realizează prețul benzinei. Altă explicație nu pot să am. Trebuie să dea afară niște consilieri, dacă asta a fost cumva o strategie de comunicare – să spui că nu au crescut, în condițiile în care prețurile evident s-au majorat”, a continuat Surugiu.

Alt membru al coaliției pe care Radu Surugiu l-a criticat – din cauza „prostiilor pe care le-a făcut” – este ministrul Educației, Liviu Pop.

„Nu cred că se descurcă. Eu nu înțeleg ce mai caută ministrul acesta. Auzeam chiar zilele trecute ultima trăznaie monumentală – cea cu editura unică pentru manuale. Nu știu cărui cetățean din PSD i-a promis această afacere – asta e senzația mea. Ăsta este un business foarte bun pentru cineva. Dacă ei chiar se gândesc să facă chestiunea asta, mi se pare halucinant! Nu înțeleg de ce este în continuare menținut în funcție, după toate prostiile pe care le-a făcut. Pentru că la el chiar sunt prostii!” a subliniat PNL-istul.

În altă ordine de idei: întrebat după ce model de politician se ghidează, Radu Surugiu a evitat să pronunțe un nume intern, dar a vorbit despre cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

„Am încercat să evit să-mi iau un singur model. Sunt pasionat de istorie. Am încercat să extrag lucrurile bune de la câte un lider (Churchill, Roosevelt, Margaret Thatcher, Angela Merkel)

[…]

Modul în care Angela Merkel a tratat problema imigranților în Germania – cu destul de multă fermitate și punând accent totuși pe drepturile acestor oameni – pentru mine a reprezentat un exemplu foarte bun de politician. A evitat să pice în plasa populismului. Putea oricând să zică: «Nu! Afară cu imigranții!» și atunci probabil ar fi câștigat alegerile cu un scor mai mare decât acum. A avut curajul să apere până la urmă drepturile omului, drepturile fundamentale pentru modul de viață pe care noi ni-l dorim.

Evident, cunosc familia istorică a liberalismului clasic românesc, reprezentat de Brătieni, de Duca și așa mai departe, dar am evitat să-mi setez (un model – n.r.), pentru că niciun om politic n-a fost perfect. Nu cred în perfecțiunea nimănui. Perfect poate să fie doar Dumnezeu și atât. Cu toții au avut bune și rele. Am încercat să învăț inclusiv de la lideri contemporani, pe care am avut ocazia să-i cunosc, să lucrezi cu ei (foarte mulți dintre ei din Partidul Național Liberal) – oameni de la care am avut foarte multe lucruri bune de învățat, oameni cărora am încercat să le observ greșelile și să încerc să nu le repet. Dar nu pot să numesc un om politic după care mă ghidez”, a zis Surugiu.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis reprezintă un astfel de model pentru el, candidatul la șefia TNL a răspuns: „Cred că este cel mai bun președinte pe care România l-a avut până în acest moment. Îmi place foarte mult. Cu siguranță este un model, pentru că este – cred – primul președinte al României postdecembriste care a înțeles cu adevărat rolul președintelui în România: rolul de mediator. Prestanța pe care dânsul o dă (prin prezența personală uneori, prin modul de abordare a unor chestiuni) mă face să-l recunosc cu adevărat că este președintele României”.

„N-am niciun fel de emoție să știu că președintele României se duce la Casa Albă. Ne reprezintă în ochii celorlalți ca fiind o țară civilizată, modernă… contribuie foarte mult la imaginea României. Modul în care dânsul evită bălăcăreala zilnică (cum o făcea fostul președinte Băsescu – e o realitate)… Niciodată n-am fost de acord cu «cucuveaua de la ora 6», cu modul ăsta de politica internă. Cu siguranță, are un rol extrem de important în politica internă, dar se concentrează pentru prima oară pe o problemă foarte mare a României, pe care noi n-o rezolvăm de 27 de ani post-revoluționari: cea a educației. Cred că are un rol extrem de important de menținere a României pe un parcurs european și a siguranței naționale a României, prin relațiile pe care dânsul personal le dezvoltă în NATO.

Pentru mine, personal, este un exeplu de decență, de bun-simț. De aceea, până la urmă, eu, ca politician și ca tânăr, îmi doresc un președinte așa cum este Klaus Iohannis”, a mai spus Surugiu, subliniind că – spre deosebire de PSD și ALDE, actualul politician de la Cotroceni nu s-a abătut de la propriul program electoral.

 

Secvența o găsiți mai jos, în intervalul 8:36-22:28:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *