Skip to content
Coronavirus

Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă: Zilele acestea, viața noastră e foarte dificilă. Este firesc să ne temem

https://www.b1.ro/

În exclusivitate pentru PSnews.ro, dr. Radu Ţincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI – toxicologie a Spitalului Floreasca, a transmis un mesaj de susținere colegilor din sistemul medical, care trec prin momente dificile în această perioadă.

Medicul atrage atenția că personalul medical din prima linie trebuie să fie dotat, atât cu echipamente de protecție, cât și cu aparatura necesară pentru a putea să-i ajute pe cei care sunt afectați de coronavirus. „Cu cât această dotare este mai bună, cu atât șansa să ieșim învingători din lupta cu COVID-19 este mai mare”, spune Radu Țincu.

„Pandemia de coronavirus reprezintă o situație de criză sanitară la nivel global. Această criză sanitară necesită în prima linie personalul medical, care trebuie să ducă această luptă. Personalul medical este cel asupra căruia toți ochii sunt ațintiți. Fără personal medical, care să ducă această luptă, din păcate războiul cu coronavirusul se va pierde. Personalul medical din prima linie trebuie să fie dotat, atât cu echipamente de protecție, cât și cu aparatura necesară pentru a putea să-i ajute pe cei care sunt afectați de coronavirus. Cu cât această dotare este mai bună, cu atât șansa să ieșim învingători din lupta cu COVID-19 este mai mare.

Ceea ce este important de spus este ca toți doctorii și cadrele medicale să înțeleagă importanța pe care fiecare dintre noi o are împotriva coronavirusului. Dacă ne uităm la celelalte țări europene care au trecut prin această criză de coronavirus cu câteva săptămâni înainte de noi, ne așteptăm și noi să avem o perioadă mai dificilă. Însă, cât de dificilă va fi această perioadă depinde foarte mult de responsabilitatea individuală a fiecăruia dintre noi. Cu cât populația va înțelege că distanțarea socială și izolarea la domiciliu sunt elemente esențiale de luptă împotriva coronavirusului, cu cât vor sta mai mult acasă, cu atât ritmul de propagare a acestei infecții va scădea și numărul de bolnavi va fi redus, ceea ce va da spitalelor capacitatea de a reacționa eficient. Dacă vom avea un număr foarte mare de pacienți într-o perioadă foarte scurtă de timp. orice sistem de sănătate nu va putea să facă față acestui aflux și se va repeta scenariul pe care îl vedem în Italia, Spania sau Franța”, a declarat medicul pentru PSnews.ro.

Țincu a precizat că există o temere tot mai mare în rândul cadrelor medicale cu privire la evoluția epidemiei de coronavirus în România. „Nu cred că există vreun cadru medical care să nu accepte teama. Este firesc să ne temem în fața unei pandemii”, spune acesta. Medicul a adăugat că, în ciuda acestei temeri, personalul medical „trebuie să își ducă această nobilă meserie până la capăt”. „Este absolut esențial să înțelegem cu toții că dacă sistemul de sănătate nu va funcționa în parametrii maximali, cu siguranță vom pierde bătălia cu coronavirusul”, precizează Țincu.

„Viața unui medic zilele acestea este foarte dificilă. Fiecare spital se pregătește de acel vârf al pandemiei. Fiecare medic se pregătește de această realitate care urmează să vină peste noi. Nu cred că există vreun cadru medical care să nu accepte teama. Este firesc să ne temem în fața unei pandemii. Orice pandemie reprezintă un pericol real pentru întreaga societate. Medicii, cu atât mai mult se tem pentru că sunt cei aflați în prima linie de luptă, cei care vor intra în contact cu pacienții contaminați cu coronavirus.

Există o îngrijorare în rândul lor, dar aceasta nu trebuie să se reflecte în capacitatea noastră de a acționa. Oamenii aflați în dificultate medicală au nevoie de noi, iar noi trebuie să rămânem și să le acordăm ajutorul de care au nevoie. Nu există o substituție a profesiei de medic. Oamenii bolnavi nu pot merge în altă parte să se vindece. Ei trebuie să fie vindecați de către noi, medicii. Personalul medical trebuie să își ducă această nobilă meserie până la capăt. Este absolut esențial să înțelegem cu toții că dacă sistemul de sănătate nu va funcționa în parametrii maximali, cu siguranță vom pierde bătălia cu coronavirusul”, a conchis dr. Radu Ţincu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *