Skip to content
Politică

Radu Tudor, alarmat de gestul lui Trump față de Iran. Cum poate muta România EXCLUSIV

jurnalul.ro

Jurnalistul Radu Tudor a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat alarmat de cel mai recent gest al președintelui SUA, Donald Trump: retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul nuclear cu Iranul.

CITIȚI ȘI: ULTIMĂ ORĂ Statele Unite se retrag din Acordul Nuclear cu Iranul

Concret: analistul militar a scos în evidență partea cea mai gravă din gestul lui Trump: „ruptura decizională” dintre acesta și liderii UE. Mai precis, Radu Tudor l-a acuzat pe oficialul de la Washington că pune în pericol relația cu Uniunea Europeană, foarte importantă sub aspect strategic. Totodată, Tudor a amintit că hotărârea președintelui american a venit în preajma zilei de 9 mai, când se aniversează 73 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

„Ceea ce mă îngrijorează pe mine în legătură cu decizia lui Donald Trump nu este faptul că e foarte controversată (efectele ei le vom vedea cu toții în viitor), ci ruptura decizională dintre liderii Uniunii Europene și președintele Statelor Unite. Cred că Donald Trump pune în pericol singura relație strategică valabilă pentru securitate, apărare și pentru o pace durabilă: relația transatlantică dintre Europa și Statele Unite. Și cred că gestul riscant al lui Donald Trump nu ia în calcul o ruptură atât de puternică exact în preajma unei zile cu o semnificație majoră pentru securitatea și pentru apărarea Europei și a Statelor Unite: 9 mai – ziua în care s-a încheiat Al Doilea Război Mondial, ziua în care nazismul a fost înfrânt printr-un efort aliat major, prin implicarea Statelor Unite pe tărâm european. Decizia lui Donald Trump, din păcate, nu ia în calcul toate aceste elemente care pe mine mă îngrijorează foarte tare pe viitor”, a declarat Radu Tudor pentru PSnews.ro.

Pe de altă parte, deși a recunoscut că România „nu are o voce atât de puternică”, încât să influențeze în vreun fel mutările SUA sau ale unor state membre UE în legătură cu dosarul iranian, Radu Tudor a precizat că țara noastră poate trimite mesaje importante pe această temă, dacă politicienii autohtoni „n-ar fi preocupați de ciondăneli personale și de răfuieli de politică internă”.

„România nu are o voce atât de puternică, încât să determine o influențare a marilor capitale europene sau a administrației de la Washington. În schimb, ar putea – prin vocea politicienilor ei de vârf (dacă n-ar fi preocupați de ciondăneli personale și de răfuieli de politică internă – să transmită unele mesaje care cu siguranță ar fi auzite. România este o țară din flancul estic al NATO, o țară care are o contribuție semnificativă la momentul 9 mai 1945 și dacă am spune lucrurilor pe nume, poate s-ar declanșa o dezbatere la nivelul instituțiilor europene sau pe relația strategică transatlantică”, a punctat realizatorul de la Antena 3.

În încheiere, l-am întrebat pe Radu Tudor în ce măsură gestul lui Trump riscă să inflameze Orientul Mijlociu, până într-acolo încât situația să devină îngrijorătoare și pentru estul Europei. În replică, ziaristul a făcut apel la politicienii români „ar putea să facă niște demersuri diplomatice din care [România] să-și sublinieze calitatea de partener de dialog foarte bun atât pentru lumea arabă”.

„De mai bine de 100 de ani, situația din Orientul Mijlociu este îngrijorătoare. Nu știm exact care vor fi evoluțiile, pentru că axa Moscova-Teheran – la care se adaugă Damascul – e foarte precaută din perspectiva consecințelor. În schimb, România, dacă mai are oportunități, ar putea să facă niște demersuri diplomatice din care să-și sublinieze calitatea de partener de dialog foarte bun atât pentru lumea arabă, cât și pentru israelieni. Mi-e teamă însă că renunțăm la acest atu, că ne poziționăm într-un singur loc, că nu mai vrem canale deschise în toate zonele din Orientul Mijlociu și că riscăm și noi, la fel de mult, printr-o opțiune unilaterală, să pierdem tot ceea ce am acumulat în ultimii 60 de ani”, a conchis analistul militar.

1 comentariu la “Radu Tudor, alarmat de gestul lui Trump față de Iran. Cum poate muta România EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *