Skip to content
Politică

Radu Tudor evidențiază marile greșeli ale lui Manda din cazul Dumbravă EXCLUSIV

tomisthecat.ro

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat marile greșeli comise de către senatorul PSD Claudiu Manda în cazul generalului SRI Dumitru Dumbravă.

CITIȚI ȘI: UPDATE A căzut satârul: comisia lui Manda cere DEMITEREA unui general SRI

Concret: Radu Tudor a apreciat că președintele Comisiei de control al SRI s-a grăbit să ceară demiterea lui Dumbravă fără să aducă în fața opiniei publice dovezi solide în sensul înlăturării celui cunoscut drept „generalul câmpului tactic”.

VEDEȚI ȘI: SRI, reacție dură după mutarea lui Manda

Totodată, am discutat cu realizatorul de la Antena 3 despre faptul că același Manda NU a sesizat CSM în cazul Dumbravă, deși cazul se referă la pretinsa implicare a generalului SRI în diverse procese penale.

Ca să nu mai lungim vorba, redăm dialogul integral dintre jurnalistul de la PSnews.ro și cel de la Antena 3:

Valentin Busuioc: Dacă Manda a acuzat diverse interferențe ale SRI în justiție, de ce credeți dumneavoastră că președintele comisiei parlamentare nu s-a adresat direct CSM-ului, ținând cont că CSM-ul este – prin Constituție – garantul independenței justiției?

Radu Tudor: Bun, dar el face o cerere în legătură cu un general SRI – și asta nu intră în atribuțiile CSM.

Valentin Busuioc: Da, dar această cerere se referă la presupuse interferențe ale unui general SRI anume în domeniul justiției.

Radu Tudor: Presupuse interferențe asupra justiției, dar ar trebui să știm oamenii și dosarele în care s-a produs această interferență, ca să poți să sesizezi CSM-ul pe ceva concret.

Valentin Busuioc: Păi, CSM-ul are în subordine Inspecția Judiciară, care poate foarte bine să se ducă în control și să investigheze.

Radu Tudor: E adevărat, dar opinia mea e că sesizarea se poate face pe niște cazuri concrete și pe judecători, pe procurori cu nume și prenume. Or, nu sunt ferm convins că lucrul ăsta îl are deja Comisia SRI; s-ar putea să-l aibă în perioada următoare, după mai multe audieri.

Valentin Busuioc: Și chiar dacă n-are, nu credeți că e un motiv suficient această chestiune cu câmpul tactic, cu Dumitru Dumbravă pentru sesizarea CSM-ului? Pentru că povestea e veche de câțiva ani deja – știm cu toții de acel interviu.

Radu Tudor: Corect, dar, așa cum spuneam, eu cred că Comisia SRI trebuie să aibă niște nume și niște prenume de judecători și de procurori, pentru că sesizarea se face la adresa unor magistrați, nu a unei spețe. Și atunci Inspecția Judiciară nu poate acționa dacă n-are nume și prenume. Dar eu cred că discuția asta a noastră are loc și în Comisia de control al SRI și, după ce o să facă mai multe audieri, o să ajungă mai aproape de elementele ăstea.

Valentin Busuioc: Bun: dar, din elementele pe care le-am văzut până acum și pe care comisia le-ar putea avea, considerați că tot acest context este suficient pentru ca această comisie parlamentară să se simtă îndreptățită a îi solicita demiterea lui Dumbravă?

Radu Tudor: Având în vedere controversele uriașe ale numelui Dumbravă din ultimii ani și recunoașterea privind întâlnirea cu procurori, cu judecători, s-ar putea ca această cerere a comisiei parlamentare de control să fie una de neevitat din punct de vedere instituțional, mai ales că numele lui Dumbravă a fost legat și de numele generalului Coldea. Generalul Coldea a fost dat afară pur și simplu de actualul director al SRI Eduard Hellvig, dar Dumitru Dumbravă era șeful Direcției Juridice din SRI (o direcție foarte-foarte influentă), a fost schimbat și din această funcție și numit secretar general, care e mai degrabă o poziție administrativă. Or, faptul că a fost eliminat Coldea de la vârful SRI și că Dumbravă nu mai este șeful Direcției Juridice (care îi permitea să interfereze în ceea ce denumea el «câmpul tactic»), asta denotă totuși faptul că ceva-ceva și actuala conducere a SRI a găsit în legătură cu activitatea din mandatul trecut.

Este pentru prima oară când Comisia de control al SRI – de când a fost ea înființată în Parlamentul României – are o asemenea cerere, precum cea de demitere a generalului Dumitru Dumbravă. De obicei, pozițiile administrative sunt decise de zona executivă, adică de conducerea Serviciului Român de Informații și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Toate numirile în pozițiile importante din SRI – de la director, director adjunct, șefi de direcții generale -, mișcările astea sunt făcute cu avizul CSAT. Atunci o să fie cu siguranță o discuție ceva mai lungă, dacă e nevoie și de avizul altor instituții.

Valentin Busuioc: Din câte ați înțeles dumneavoastră, care sunt elementele concrete pe care Comisia SRI le reclamă în speța Dumbravă, astfel încât să se justifice solicitarea de demitere a acestuia? Nu de alta, dar eu am văzut o declarație destul de vagă a senatorului PSD Claudiu Manda.

Radu Tudor: Eu sunt de acord cu tine că a fost o declarație destul de vagă. Noi, în calitate de jurnaliști (la PSnews.ro sau la Antena 3 sau oriunde), noi trebuie să vedem niște elemente concrete. Pentru că, dacă faci o cerere în premieră în ultimii 27 de ani, trebuie să comunici opiniei publice și jurnaliștilor de ce faci această cerere, care este baza factuală. Noi, jurnaliștii am avut în mandatul conducerii trecute a SRI (reprezentate de George Maior și Florian Coldea – n.r.) multe suspiciuni, pe care le-am exprimat public. Dar un parlamentar și un șef de comisie nu trebuie să acționeze ca un ziarist, ci el trebuie să spună opiniei publice la ce concluzii a ajuns, pe ce motive a ajuns la această concluzie și să ofere totuși celor care i-au votat niște motive serioase, puse pe un document care să justifice această cerere.

Valentin Busuioc: După audierea domnului Dumbravă, Comisia SRI a cerut documente și explicații suplimentare de la conducerea serviciului. Din câte am văzut până acum, nu s-a confirmat că le-ar fi și primit. De ce credeți totuși că s-a grăbit Claudiu Manda să solicite demiterea lui Dumbravă?

Radu Tudor: Sincer să fiu, nu știu de ce s-a grăbit – e același semn de întrebare ca și în privința modului vag de comunicare în spațiul public (așa cum l-ai numit tu foarte corect). Dar astăzi SRI-ul a dat un comunicat foarte interesant, în care a spus că îl va înlocui pe Dumitru Dumbravă din calitatea lui de emisar între Parlament și conducerea SRI-ului și că dialogul se va face de acum înainte între cabinetul directorului SRI și comisia parlamentară, ceea ce înseamnă o nuanță foarte importantă – că deja o măsură a fost luată pentru stingerea ostilităților.

Cred că actuala conducere a SRI vrea să nu aibă ostilități cu comisia parlamentară de control. Dacă îl scoate pe Dumbravă din relația cu Parlamentul, asta deja înseamnă un semnal, din punctul meu de vedere.

Valentin Busuioc: Cu ocazia asta, mi-ați anticipat ultima întrebare: am văzut cu toții că Dumbravă a fost eliminat din fluxul comunicațional dintre SRI și comisia parlamentară. Și totuși: Claudiu Manda a insistat să ceară eliminarea lui Dumitru Dumbravă din funcția de secretar general al serviciului. Considerați că putem vorbi despre o răfuială personală între Manda și Dumbravă? Poate fi vorba despre o poliță plătită de către PSD-ist pentru prietenia generalului cu procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum?

Radu Tudor: Nu pot să fac presupuneri de genul acesta, pentru că am văzut că s-a supus la vot în comisie și au fost mai multe voturi în favoare (5 pro, 3 contra – n.r.). Pur și simplu, aura lui Dumitru Dumbravă de mână dreaptă a lui Florian Coldea probabil a împins comisia să ia o decizie atât de rapidă, dar normal ar fi – exact așa cum ați subliniat și voi la PSnews.ro – ca întâi să faci o anchetă serioasă, să vii cu probele în fața opiniei publice, să sesizezi niște instituții (inclusiv CSAT-ul, care coordonează – potrivit Constituției – activitatea nemijlocită a serviciilor de informații din România), pentru ca apoi să treci la pasul privind cererea demiterii. Adică e nevoie totuși să trecem de la faza de interpretare și de dezvăluire jurnalistică la cea de dovadă, pe care politicienii – mai ales dacă sunt șefi de comisie în Parlament – sunt obligați să o facă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *