Skip to content
Internațional

Radu Tudor identifică rădăcinile tragediei din Beirut: Axa iraniano-rusă are tot interesul, prin gruparea teroristă Hezbollah să destabilizeze complet Libanul

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Analistul militar și jurnalistul Radu Tudor a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre explozia devastatoare din capitala Libanului, Beirut, petrecută marți dimineață, explozie soldată cu cel puțin 100 de morți și peste 4000 de răniți.

“Axa iraniano-rusă are tot interesul, prin gruparea teroristă Hezbollah să destabilizeze complet Libanul. Exact așa cum o fac în Siria și în Libia. În ape tulburi, dominate de crime de război și permanente atentate teroriste, Moscova și Teheranul își fac cel mai bine jocul profund destabilizator din regiune.

" "

Acum câțiva ani nava unui om de afaceri rus a adus sub pavilionul Republicii Moldova imensa cantitate de precursor explozibil în Beirut, deci înaintea tragediei”, a precizat analistul pentru PS News.

Întrebat dacă Rusia are ar putea fi implicată mai mult sau mai puțin direct în tragedia din Beirut, analistul a spus că: “Rusia e un sponsor al terorismului de peste 70 de ani. Cum s-ar putea dezice acum de lunga lor tradiție”.

Amintim că o explozie masivă a zguduit orașul Beirut, capitala Libanului, marți, în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005. Cel puțin 100 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți. Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri.

Presa relatează că cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus.

Preşedintele SUA Donald Trump a declarat că explozia din Beirut a fost probabil un „atac”, el făcând referire la oficialii militari americani care „par să creadă” că explozia nu a fost întâmplătoare, în ciuda informaţiilor oficiale transmise de autorităţile libaneze. Oficialii americani de la Pentagon îl contrazic însă şi spun că nu există nicio indicaţie că explozia de la Beirut a fost un atac.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *