Skip to content
Politică

Radu Tudor, îndemn pentru politicienii români: Să studieze discursul lui Donald Tusk la ei acasă, la partid și la instituții!

antena3.ro
" "

Joi, 10 ianuarie, a avut loc un eveniment ce poate deschide o nouă filă de istorie pentru România. Concret, s-a desfășurat la Ateneu ceremonia prin care țara noastră a preluat oficial președinția Consiliului UE în cadrul căreia Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin-Popescu Tăriceanu și Florin Iordache au ținut discursuri.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu analistul politic Radu Tudor. Concret, întrebat ce denotă discursul lui Donald Tusk, susținut într-o limbă română mai mult decât cursivă, jurnalistul a subliniat diferența de clasă dintre politicienii europeni și cei români.

" "
" "

„În primul rând este evident că Donald Tusk a fost vedeta serii și ne-am dat și noi seama care este diferența de calibru între un politician european și ce înseamnă un om cu vocație europeană și ce avem noi pe aici în grădina noastră. Aceasta este diferența cea mai vizibilă pe care foarte mulți au sesizat-o. Eu am fost plăcut surprins să văd câți români au fost încântați nu doar de faptul că a vorbit în limba română, ci și de modul în care a făcut-o adică referința la cultură, referința la sport, referința la energia pe care o are poporul acesta atunci când are un obiectiv atât de legitim și de important precum este integrarea în spațiul european și tot ceea ce decurge de aici. Donald Tusk fiind polonez, un politician care vine și el din Europa de Est, a înțeles exact pe ce pedală să apese pentru a ne stârni sensibilitatea și a făcut-o într-un mod foarte elegant și i-aș îndemna pe politicienii români să studieze acest discurs dacă se poate la ei acasă, dacă se poate la ei la partid, dacă se poate la ei în instituții și să învețe de la un est-european cum trebuie să pledeze pentru Europa și cum trebuie să se prezinte la un eveniment atât de importantă, a precizat realizatorul emisiunii Punctul de Întâlnire.

Astfel, chesionat dacă a fost o lecție de diplomație discursul lui Donald Tusk, Radu Tudor a menționat că acesta este felul în care trebuie să se prezinte un politician care ocupă o fucție înaltă. Mai mult, analistul politic a reliefat mesajele pozitive transmise de oficialii europeni, chiar și referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, Radu Tudor a salutat efortul pe care îl fac diplomații români în interesul țării noastre care au reușit să determine o astfel de poziționare pozitivă a europenilor legată de România în condițiile în care cu o lună înainte țara noastră era criticată aspru.

„A fost o lecție de diplomație și de coerență personală. Cam așa trebuie să se prezinte un politician care ocupă o funcție înaltă. România are cea mai serioasă șansă din ultimii 28 de ani din perspectivă diplomatică, din perspectivă politică și instituțională. Președinția Consiliului UE este pentru noi o foarte mare oportunitate. Dincolo de greșelile de protocol pe care văd că destui le reclamă în legătură cu ceea ce s-a întâmplat joi seară, faptul că nu a existat o traducere a discursurilor, faptul că invitațiile au avut o oarecare întârziere și alte chestiuni, a fost o seară pozitivă pentru România. A fost o seară în care cei mai influenți lideri ai UE au spus că România trebuie să adere la Spațiul Schengen și că cei care se opun acestui demers ar trebui să renunțe la o astfel de poziție. Lucrul acesta a fost exprimat cu toți comisarii și cu toți ambasadorii statelor UE la București. Mai mult decât atât, a fost un mesaj de apreciere referitor la poporul român, la energia noastră, la modul dedicat în care știm să ne facem treaba. Una peste alta vă spun și din audiențele pe care le-am văzut vineri dimineață că România simte nevoie din când în când de evenimente pozitive, a unor aprecieri din partea liderilor UE pentru că aceste critici repetate și felul în care am fost arătați cu degetul au creat o mică depresie în rândul românilor și nu avem doar părți negative, ci și pozitive

O mențiune specială privitoare la diplomația română care a reușit să facă o figură frumoasă la doar o lună de zile de la exprimarea unor îngrijorări și la București și la Bruxelles. Diplomații români sunt vârful de lance în momentul acesta al relației direce cu Comisia Europeană. Mai mult decât atât, Guvernul României a devenit Guvernul Europei începând de vineri, iar chestiunea aceasta ne lansează în fața unor provocări majore. 

A fost un eveniment pozitiv joi seară în care ne-a impresionat Donald Tusk, a fost o lecție pentru politicienii români și sper ca timp de 6 luni să vedem în fiecare zi politicieni și oameni de stat români care se comportă cum s-a comportat Donald Tusk joi seară la Ateneu, a adăugat jurnalistul.

Totodată, întrebat privitor la discursurile politicienilor români, Radu Tudor a transmis că Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu au avut discursuri corecte, dar cu toate acestea este recomandabil să studieze felul în care a transmis mesajele Donald Tusk joi seară la Ateneu.

„Au fost niște discursuri corecte. Călin Popescu Tăriceanu care a vorbit în engleză și îmi aduc aminte cum îl ironiza Traian Băsescu care spunea că are un papion de european. Populismul acesta pe care l-a manifestat Traian Băsescu îl manifestă și alți lideri politici de astăzi. Absența lui Liviu Dragnea este o mare greșeală. De asemenea, Viorica Dăncilă pare că se diferențiază de discursul antieuropean și de gesturile antieuropene ale unor lideri ai PSD. A spus că România este o țară cu vocație europeană și că suntem pe drumul european și pe acesta vom rămâne. Am fost foarte atent la cuvintele pe care le-a avut în discurs. Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu au avut discursuri corecte și bine țintite. Evident că dacă vor studia ceea ce a spus Donald Tusk vor mai avea de adăugat la valoarea lor de politicieni, a mai spus analistul politic.

De asemenea, chestionat ce concluzie putem trage despre discursul lui Florin Iordache care a fost critic la adresa UE, Radu Tudor a evidențiat că există posibilitatea ca social-democratul să fie în acea aripă din PSD care dorește o afiliere a României în rândul țărilor marcate de iliberalism.

„Probabil că Florin Iordache reprezintă acea aripă din PSD care în mod nefericit vrea să pună pe seama strănilor și a Europei și a Bruxellului toate eșecurile Partidului Social Democrat și nu trebuie să ne ferim să spunem că există din păcate în formațiunea social-democrată și politicieni care doresc ieșirea din familia socialiștilor europeni, care se distanțează de UE și care visează la o alianță cu Salvini, cu Viktor Orban, cu Kaczynski și cu toți iliberalii reprezentanți ai curentului antieuropean suveranist din continent, a conchis Radu Tudor în exclusivitate pentru PSNews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *