Skip to content
Politică

Radu Tudor intervine în disputa Iohannis-Ilan Laufer: duc Romania într-o mocirlă politică

www.antena3.ro

Jurnalistul și analistul politic Radu Tudor a creionat pe blogul său un portret al bătăliilor politice din ultima vreme, exemplificând prin recentele acuzații de antisemitism făcute de către Ilan Laufer la adresa președintelui României, Klaus Iohannis.

Amintim că aceste acuzații au fost lansate ca urmare a respingerii lui Laufer în funcția de ministru al Dezvoltării.

Radu Tudor vorbește pe blogul său despre acest nou episod de pe frontul bătăliilor politice ale celor două palate.

Jurnalistul atrage atenția asupra faptului că asemenea acuzații aduse fără nicio bază sunt periculoase, cu potențial exploziv, venind să spulbere toate eforturile României de peste 20 de ani.

Repercursiunile sunt masive în ceea ce privește imaginea României în contextul în care ”Societatea romaneasca e astazi prada unor curente populiste, extremiste, anti-occidentale, eurasianiste si dughiniste ce pot avea un efect devastator pe termen mediu si lung asupra destinului de tara libera si democratica”.

Redăm mai jos postarea lui Radu Tudor de pe blogul său personal:

Recentele acuzatii in legatura cu presupuse accese antisemite la nivel inalt duce Romania intr-o mocirla politica in care ne afundam periculos.

Acuzatiile au fost lansate de un personaj politic al partidului aflat la putere.

Dupa cum am invatat in cei 27 de ani de presa scrisa si audio-vizuala, cel mai bun arbitru in cazul unui conflict politic ce derapeaza atat de grav este reactia organizatiilor evreiesti. Acestea dezmint orice acuzatie de antisemitism si se dezic de acuzator.

Aceste organizatii, influente si foarte sensibile in cazul oricarei tentatii de manifestare antisemita, ar fi sarit rapid sa acuze si ele daca vedeau vreo urma, vreo dovada in sprijinul acuzatiilor. Ele insa, in mod corect, subscriu acest conflict cu potential devastator pentru Romania in plan extern unei batalii politice interne.

Sunt curios daca in cadrul mesajelor transmise de organizatiile evreiesti ce dezavueaza orice acuzatii de antisemitism se va regasi si ceva de la organizatia europeana, condusa de cetateanul rus Viaceslav Moshe Kantor, un om cu ancore solide in puterea politica de la Bucuresti…

Personal, mi-am exprimat deschis punctul de vedere la Antena 3.

Am trait anii ’90 cu intensitate ca jurnalist. Am citit mii de pagini de stiri, comentarii, pagini de ziar, stiri de agentii, carti la care nu aveam acces in perioada comunista.

Au existat in anii ’90 publicatii si politicieni de o joasa factura, ce foloseau retorica antisemita, antiminoritati, intoleranta extrem de periculoasa pentru un stat civilizat. De acolo isi trag seva cei care azi folosesc aceste mesaje mincinoase, manipulatorii si diversioniste. Cum astfel de framantari ne intoarcem in timp.

Cu alte cuvinte, involuam in loc sa evoluam.

Ne-au trebuit 20 de ani de eforturi comune (politic, institutii si societate civila) sa ajungem la un nivel de echilibru in societate, sa regasim civilizatia occidentala suprimata cu forta armelor sovietice odata cu instaurarea fortata a comunismului in Romania. Cu toate valorile ei, cu drepturile si libertatile, cu respectul cuvenit al unuia fata de altul indiferent de etnie, religie, convingeri politice.

Toate aceste eforturi se pot face praf intr-o secunda. Stim bine din istorie (mai ales din cea interbelica) faptul ca revenirea raului poate fi mult mai rapida decat eforturile de regasire a binelui.

Societatea romaneasca e astazi prada unor curente populiste, extremiste, anti-occidentale, eurasianiste si dughiniste ce pot avea un efect devastator pe termen mediu si lung asupra destinului de tara libera si democratica.

Daca acestui amalgam exploziv ii aprindem fitilul antisemitismului din ratiuni de batalie politica interna, sa nu va mirat de efectele devastatoare ale deflagratiei.

Nu ne va folosi la nimic sa stim ulterior cine au fost detonatorii.

Pentru tara si pentru multi dintre noi, va fi prea tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *