Skip to content
Politică

Radu Tudor radiografiază situația tensionată din Franța: Aceasta este temerea cea mare! EXCLUSIV

Protestele „vestelor galbene” au fost „o catastrofă” pentru economia franceză, spune ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, citat de BBC. Aproximativ 125.000 de protestatari au ieşit sâmbătă în stradă şi mai mult de 1.700 de persoane au fost arestate, iar mai multe obiective turistice, printre care Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, au fost închise în weekend.

Franţa s-a confruntat cu patru săptămâni consecutive de demonstraţii împotriva creşterii taxelor carburanţilor, a costurilor ridicate ale vieţii şi a altor probleme.

 În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu analistul politic Radu Tudor. Astfel, întrebat ce concluzii putem trage după ceea ce s-a întâmplat în Franța, jurnalistul a evidențiat că este o provocare uriașă și pentru Europa și că există riscul ca astfel de mișcări să aibă în spate interesele Rusiei de a destabiliza UE.

„Este o provocare uriașă nu doar pentru Franța, ci pentru întreaga Europă. Cele mai importante întrebări încă nu și-au găsit răspunsul. Nu știm în ce măsură aceste revolte sociale rămân strict în spațiul revendicării economice naționale sau au devenit portdrapelul unor influențe externe. Încă nu avem toate elementele să spunem că mișcarea vestelor galbene a fost confiscată de adversari ai Europei. Sunt indicii că ceea ce s-a întâmplat în prima parte a fost o mișcare de revoltă pe care Franța o exersează periodic. Sunt foarte multe momente în istoria modernă a Franței când cetățenii s-au revoltat, iar revolta lor a adus cu sine un deranj foarte mare, în mod special în capitala Franței.

Vreau să vă aduc aminte că la Revoltele Periferiilor din 2005 au fost incendiate peste 8000 de mașini, iar peste 2700 de persoane au fost arestate. Exemplele pot continua în istoria modernă a Franței. Țara asta are un exercițiu al revoltei populare destul de consacrat.

Pe de altă parte, temerea cea mare este ca aceste mișcări care stau la baza nemulțumirii economice să nu fie penetrate de adversarii Europei, de cei care vor să destabilizeze unitatea occidentală. Trebuie să o spunem deschis că Rusia și-a făcut un obiectiv strategic din a destabiliza țări precum Franța, Marea Britanie, Italia și sunt indicii concrete că în elemente punctuale a reușit prin știri false, prin manipulare să amplifice sentimentul de nemulțumire în interiorul UE”, a analizat Radu Tudor în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *