Skip to content
Politică

Radu Tudor: România, grație Guvernului, se raliază nefrecvetabililor din UE!

Realizatorul TV Radu Tudor, într-o postare pe blogul personal, descâlcește ițele uneia dintre cele mai controversate decizii luate de România pe plan extern. Amintim că România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Guvernul României, la dorinta lui Liviu Dragnea, se raliaza pozitiilor Ungariei si Cehiei, state conduse de lideri cu puternice legaturi cu Rusia. Un soi de sânge-mâl in NATO si UE, tari care acum 10 ani erau vârf de lance in orientarea euroatlantica si acum aduc un aer estic, populist si foarte periculos pe continent… Adaugam si Polonia aici si clubul nefrecventabililor se largeste. Drama este ca nici peste Ocean n-avem mai putine ingrijorari pana nu vedem ce concluzie finala va avea investigatia FBI privind legaturile Trump-Rusia. Temerea mea este ca tocmai aceste legaturi subterane si sulfuroase din multe capitale occidentale reprezinta numitorul comun al deciziilor controversate privind Iranul, Israelul si altele.
Asa e cand isi baga dracul coada…”, subliniază jurnalistul pe blogul personal.

MAE a anunţat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

“Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menţionăm, de asemenea, că poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis Psnews.ro

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa.

”Poziţia celor trei state intră în contradicţie totală cu politica UE şi reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional, a rezoluţiilor ONU, a convenţiilor de la Geneva şi a principiilor drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice.

Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului. Potrivit televiziunii, declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Pe 28 aprilie, ambasadorul palestinian la Bruxelles a susţinut că Federica Mogherini, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a afirmat că niciun stat membru UE nu va acţiona împotriva consensului european privind menţinerea ambasadelor la Tel Aviv, informează agenţia palestiniană de ştiri WAFA.

Abdul Rahim Farra, ambasadorul palestinian de la UE, a relatat pentru postul Voice of Palestine că Mogherini a făcut aceste declaraţii în cursul unei întrevederi la Bruxelles cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperarea Islamică, la care a participat şi Riyad Malki, ministrul palestinian de Externe.

Mogherini ar fi declarat că, deşi UE nu are drept de veto în acestă chestiune asupra vreunui stat membru, totuşi nicio ţară din Blocul comunitar nu va acţiona împotriva consensului european pe acestă temă, potrivit oficialului palestinian.

Acesta a mai afirmat că Mogherini a subliniat că discuţiile despre unele state membre UE care ar dori să-şi mute ambasadele la Ierusalim nu sunt nimic mai multe decât vorbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *