Skip to content
Politică

Radu Tudor taie în carne vie: Acțiunile lui Trump mă îngrijorează! EXCLUSIV

jurnalul.ro
" "

După anunțarea de către președintele american Donald Trump a numirii unui nou ambasador SUA la București, părerile sunt împărțite.

Această nouă numire poate fi privită ca un avantaj pentru relațiile româno-americane, dat fiind faptul că viitorul ambasador a emigrat la 10 ani în SUA și că vorbește fluent limba română. Îngrijorător este faptul că aceasta pare să fie o numire politică, Adrian Zuckerman neavând niciun fel de experiență diplomatică, după cum menționează jurnalistul Radu Tudor într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro.

" "
" "

Contactat miercuri de redacția noastră, realizatorul TV a subliniat punctele forte, dar mai ales și-a exprimat îngrijorările privitoare la această numire, mai ales în contextul acțiunilor și al declaraților președintelui american Donald Trump la Summit-ul NATO de la Bruxelles.

Concret: întrebat ce părere are despre schimbarea intentată de Administrația SUA asupra ambasadei lor din România, acesta a susținut că ”numirea lui Adrian Zuckerman este una politică”.

„Fiecare administrație americana își numește astfel de persoane în funcție de ambasador. Există o parte de nominalizări care țin cont de reperul profesional și încă o parte care țin parte de cel politic. Cu siguranță, în privința noii nominalizări a administrației Trump pentru România e vorba de o nominalizare politică și vom vedea o foarte puternică amprentă a comportamentului noului ambasador și foarte diferită de ceea ce a făcut Hans Klemm la București”, a declarat jurnalistul.

Totodată, referitor la natura politică a acestei numiri, Radu Tudor a declarat:

„Este vorba despre o numire politică, pentru că este un personaj care nu are legătură cu diplomația americană, nu are legătură cu sistemul Administrației de la Washington, este un avocat care a lucrat în zona de real estate, nu are niciun fel de experiență diplomatică, dar cu siguranță reprezintă un personaj cu punctele de vedere asimilate Administrației Trump, cu tot ceea ce decurge de aici. Faptul că e vorbitor de limbă română ar putea să fie un avantaj pentru a înțelege cel mai bine realitățile „puțin mai speciale” de la București.”

Nu în ultimul rând, el a susținut că mai importantă decât numirea noului ambasador este atitudinea acestuia față de relațiile româno-americane, față de parteneriatul strategic dintre cele două state, dar și față de angajamentele pe care Statele Unite le are față de România.

„Fiecare președinte își numește ambasadorii săi. Este la fel și în România, la fel și în Statele Unite, la fel și în multe alte țări. De obicei, Administrațile noi nu lucrează cu reprezentanții vechii Administrații. Schimbarile acestea se întâmplă de fiecare dată când apare un președinte noi la Washington. Importantă este atitudinea și mesajul pe care îl pot transmite noii șefi ai misiunilor diplomatice în privința alianțelor, în privința parteneriatului strategic, în privința tuturor angajamentelor care au fost luate până acum de Statele Unite în raport cu România și care sper să nu se schimbe”, spune el.

Totuși, jurnalistul și-a expimat îngrijorarea cu privire la acțiunile recente ale lui Donald Trump, despre care susține că:

„Eu, personal, sunt îngrijorat de ceea ce face Donald Trump, de mesajele sale, de declarațiile neconforme pe care le face, de dorința lui de a schimba toate angajamentele din ultimii 70 ani ale Statelor Unite și, sincer să fiu mă îngrijorează foarte mult și relația lui din ce în ce mai adâncă și mai tenebroasă cu Rusia. Evident că lucrul acesta l-am simțit și la ultimul Summit NATO la Bruxelles, unde a participat și unde a reușit să dea peste cap absolut toate discuțiile, toate concluziile. Sunt convins că nu sunt singurul îngrijiorat de modul în care Donald Trump își tratează aliații și generozitatea dubioasă pe care o are față de adversari, față de dictatori, față de persoane nefrecventabile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *