Skip to content
Societate

Raed Arafat anunţă prelungirea stării de alertă, cu aceleaşi restricţii anti-COVID

Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat vineri seară că starea de alertă va fi prelungită ”probabil cu aceleași măsuri restrictive” ca până acum.

Referitor la deschiderea școlilor, Raed Arafat a spus că au decis continuarea desfășurării procesului de predare online din cauza situației pandemice și fiindca nu a mai rămas foarte mult din semestru. Acesta spune că elevii vor reveni la școală după 8 februarie doar dacă răspândirea coronaviruslui nu crește.

Am început procesul de vaccinare și se vede luminița de la capătul tunelului, dar suntem departe încă. Nu știm cum acționează noua tulpină de coronavirus și cât de tare se răspândește, mai ales în comunitate, și tocmai de aceea vaccinarea este importantă. Am identificat doar un caz cu această nouă tulpină, dar nu credem că este singurul”, a declarat Arafat la Digi 24.

El a precizat că specialiştii îşi doresc reluarea cursurilor ”faţă în faţă”, însă trebuie luată în considerare situaţia epidemiologică şi, ”dacă totul este ok”, şcolile ar putea fi deschise în al doilea semestru. Întrebat de ce nu s-au deschis acum şcolile, Arafat a precizat că perioada rămasă până la următoarea vacanţă este mică şi încă nu s-a evaluat impactul sărbătorilor de iarnă. ”Posibil să se răspândească din nou, prin copii, virusul din casă în casă”, a explicat şeful DSU.

CNSU a luat decizia şi urmează să fie date aceste lucruri public, dacă nu au fost date deja, ca până în 8 februarie se va continua online, urmând ca apoi să se ia decizia. Clar că toată lumea doreşte să se întoarcă la forma de predare fizică, eventual cu scenariile care au fost până acum, dacă apar cazuri într-o şcoală”, a declarat Arafat.

Acesta a mai spus că, ”dacă totul este ok, este posibil să se reia, pe bază de scenarii, începând cu 8 februarie”.  ”Acest lucru se va face pe bază de analiză a situaţiei epidemiologice de la momentul respectiv”, a precizat Arafat.

Întrebat care au fost motivele pentru susţinerea continuării predării online, Arafat a precizat că se iau în considerare mai multe aspecte: perioada scurtă care mai este până la vacanţă, faptul că nu s-a evaluat încă perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi faptul că elevii sunt un vector posibil de transmitere.

1 comentariu la “Raed Arafat anunţă prelungirea stării de alertă, cu aceleaşi restricţii anti-COVID

  1. @ Dacă sunteți de părere și că practicanții vaccinologiei ar putea preciza și dacă „infestarea deliberată” a populației ar putea constitui și forme de risc la adresa altor componente ale sănătății publice ,a echilibrelor mediului , alte forme de risc asociate intervențiilor insuficient fundamentate în evoluțiile mediului, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *