Skip to content
Sănătate

Raed Arafat, atac voalat la dr Groşan: Colegii care ies şi explică nişte lucruri care nu sunt pe înţelesul tuturor induc oamenii în eroare

Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat vineri, în timpul vizitei în judeţul Bihor, că medicina nu se susţine în stradă, iar actul medical se face pe bază de ştiinţă medicală şi pe bază de protocoale medicale dovedite, stabilite prin cercetare.

Demnitarul a fost întrebat cum comentează susţinerea dr. Flavia Groşan de către pacienţii vindecaţi de ea, susţinere atât prin mediile online, cât şi fizic, în momentul în care a fost invitată la o discuţie în cadrul Comisiei etice din cadrul Colegiului Medicilor Bihor.

Medicina nu se susţine în stradă din punct de vedere al practicii actului medical. Actul medical se face pe bază de ştiinţă medicală şi pe bază de protocoale medicale care sunt dovedite, care sunt stabilite prin cercetare. Am evitat să intru în polemici de acest gen, pentru că nu este nici prima, nici ultima dată când avem colegi care vin cu păreri contrare părerilor generale care există din punct de vedere medical. Dar ce v-am zis cred că explică un punct de vedere.

Noi, ca medici, când comunicăm cu populaţia, dacă începem să comunicăm toate aspectele ştiinţifice, în detaliu, s-ar putea să-i derutăm atât de mult încât să nu mai înţeleagă nimeni despre ce este vorba. Deci ca să înţelegi anumite lucruri faci şase ani de medicină, mai faci încă cinci ani de specializare, mai cumulezi experienţă.

Când discutăm între noi, ca medici, înţelegem anumite nuanţe şi anumite lucruri, dar când intrăm în amănunte pot să devină derutante pentru populaţie. Şi trebuie să le explici pe înţelesul tuturor. Asta este o problemă cu care ne-am confruntat în România. Şi în alte ţări.

Colegii care ies şi explică nişte lucruri care nu sunt pe înţelesul tuturor şi atunci induc oamenii în eroare. Mai mult decât atât nu cred că o să intru să comentez acest caz„, a declarat dr. Raed Arafat, după evenimentul de la Centrul de pregătire a salvatorilor de la Sîntion, în comuna Borş.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a declarat luni, după discuţiile din cadrul Comisiei de etică a Colegiului cu dr. Flavia Groşan, că aceasta nu va fi sancţionată.

Şefa Colegiului Medicilor Bihor anunţase, săptămâna trecută, că medicul pneumolog Flavia Groşan a fost invitată pentru discuţia cu Comisia de etică şi deontologie medicală, după ce instituţia s-a autosesizat în urma afirmaţiilor acesteia, publicate într-un ziar central, privind protocoalele din spitale pentru tratamentul COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *