Skip to content
Societate

Raed Arafat, clarificări privind restricțiile: Școlile și grădinițele private suspendă prezența fizică și trec în online

Inquam Photos/Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a adus luni clarificări privind Hotărârea de Guvern emisă săptămâna trecută, completată și clarificată printr-o nouă hotărâre de Guvern.

Acesta a precizat că au fost unele diferențe pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care au fost translatate unele măsuri nu a fost foarte clar.

Potrivit noii hotărâri accesul în mall-uri și alte magazine non-alimentare se face pe baza certificatului verde. De asemenea, școlile private suspendă prezenta fizica, și orele trec în online.

„În centrele comerciale, nu veți găsi cuvântul mall nicăieri pentru că nu este o definiție juridică, există centre comerciale. Au existat și în hotărârea trecută, dar din cauza unor aspecte juridice era încadrată într-o categorie care vizează limita de 50% din persoane. A fost corectată această situație, clarificată. Este obligatorie verificarea certificatului verde, cu unele excepții, persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare. La centrele de pașapoarte se poate intra cu test valabil și cu dovada prezentării la centru.

Referitor la accesul la alte magazine cu excepția celor alimentare și farmaciile, se intră cu certificatul verde”, a spus Raed Arafat.

”Activitatea de cazare în structurile de primiri turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală.

La nivelul școlile private, activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în unitățile particulare de învățământ. Prezența fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică.

Din punctul de vedere al accesului la instituțiile publice au fost prevăzute unele excepții care mi s-au ridicat de mai multe persoane, pensionarii care trebuie să ridice pensia, nu vor avea restricții, cei care merg pentru prestații sociale, cum sunt alocațiile pot merge să le ridice.

Pe partea de justiție sunt excepții astfel încât partea de justiție și de ordine publică să poată să continue normal. În rest intrarea în clădirile publice pentru angajați nu este impus certificatul verde, dar pentru alte persoane care intră în clădiri este controlat certificatul verde complet, se permite și pe bază de test”, a mai spus secretarul de stat.

Întrebat dacă există vreo anchetă în desfăşurare, Arafat a explicat: ”Asta nu spun eu, dacă se fac anchete. Asta a fost situaţia şi acum s-a corectat”.

Între decizia CNSU de săptămâna trecută şi Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial au apărut neconcondanţe, referitoare la învăţământul provat, intrarea în mall-uri sau cazarea în unităţile de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *