Skip to content
Coronavirus

Raed Arafat contestă promovarea libertăţii indivizilor de a nu putea fi internați/carantinați cu forța

Inquam Photos/Octav Ganea

Secretarul de stat în MAE Raed Arafat a declarat miercuri seară că a primit un studiu al Universității Yale potrivit căruia majoritatea infectărilor provin de la bolnavi care nu prezintă simptome COVID-19 și pe care nimeni nu îi bănuiește că ar putea fi bolnavi.

Azi a apărut un studiu, l-am primit, realizat de Universitatea Yale din SUA, o universitate de prestigiu în domeniul medical. Mai mult de 50% sunt transmise de oameni fără simptome, care nu tuşesc, nu strănută, nu au febră, nu îi bănuim că ne pot infecta”, a declarat Raed Arafat la Digi24. El a spus în acest context că sunt români asimptomatici care refuză internarea și sunt asimptomatici care se externează.

Şeful DSU a mai declarat că nu i se pare normal în actuala pandemie să se promoveze libertatea totală a indivizilor de a nu se interna și de a nu putea fi internați/carantinați cu forța. „Libertatea individuală are limitele ei, când dreptul meu afectează drepturile celorlalţi fără voia lor şi fără cunoştinţa lor. Există şi libertatea celor care nu vor să se infecteze”, a declarat Raed Arafat.

În context, el a punctat că în ultimele 14 zile numărul de cazuri de coronavirus a crescut cu peste 30%, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată lumea. Arafat a precizat că nu va exista o nouă etapă de relaxare. ”Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus”, a afirmat Arafat.

Haideţi să vedem ce urmează în următoarele zile. Până acum, ceea ce este cert este că trendul este crescător. Nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător. Toate datele arată acest lucru. În ultimele 14 zile am crescut, dacă nu greşesc, cu vreo 30 şi ceva la sută. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fără măsuri restrictive, pe care ştiu că nu le vrea nimeni, este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare”, a afirmat Arafat.

Acesta a făcut referire la ”campanii foarte bine regizate” şi organizate care fac legătura între ”mască şi sclavie” şi s-a întrebat de ce oare au apărut acestea în acest moment. ”Am început să vedem oameni, personaje, care nu au nimic cu medicina. Mai sunt şi din medicină unii care combat ideea virusului, dar care sunt de specialităţi care nu au nicio relaţie cu partea aceasta, cu situaţiile de urgenţă, cu urgenţa, cu virusologia, nici cu bolile infecţioase”, a mai spus secretarul de stat.

Arafat a anunţat şi că OMS a realizat o listă cu cele mai periculoase activităţi. ”În roşu, avem teatrele – în spaţiu închis, lăcaşele de cult, transportul public în comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte. Toate sunt considerate cele mai periculoase. La nivel portocaliu avem sălile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul în birou – dacă este cu mai multe persoane, restaurantele în spaţiu închis”, a anunţat şeful DSU.  Referitor la deschiderea restaurantelor, Arafat a precizat că o nouă evaluare se va face în câteva zile, însă situaţia nu are cum să se schimbe radical până atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *