Skip to content
Societate

Raed Arafat dă semnalul în privinţa evoluţiei pandemiei: Avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim

Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că posibilitatea de a apărea un nou val „există oricând, prin noi variante, prin diferite metode sau situaţii”. El arată că oamenii de ştiinţă analizează dacă trebuie suplimentate dozele de vaccin, cu anumite modificări.

La acest moment, vaccinarea protejează şi reduce şansa să ai o formă gravă inclusiv cu tulpina indiană, din ce ştim„, subliniază el. „Fără să intrăm în speculaţii, posibilitatea de a apărea un nou val există oricând, prin noi variante, prin diferite metode sau situaţii. Se adaptează totul la situaţia epidemiologică, dacă începe să se agraveze, dacă începe să apară ceva.

La acest moment, nu avem astfel de semnale. Noi stăm bine de ceva timp, dar avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim şi cea mai importantă pregătire rămâne vaccinarea şi respectarea regulilor„, a declarat Arafat, după şedinţa de Guvern de miercuri, răspunzând unei întrebări.

El a recomandat ca oamenii să nu meargă în concedii în zone „expuse”, unde nu se ştie care este situaţia pandemică sau circulă diferite variante ale virusului. „Acum nu avem probleme la ATI, în multe locuri s-au dat înapoi pentru situaţiile obişnuite, adică nu pentru COVID.

Dar există planurile şi posibilitatea să revenim la nevoie, ne pregătim pentru readaptarea sistemului. Totuşi, avem peste 4 milioane de oameni vaccinaţi care au efectul lor pentru încetinerea răspândirii virusului. Chiar dacă nu am auns la cifra pe care o vrem, cei peste 4 milioane au efectul lor„, a arătat el.

Potrivit News.ro, Raed Arafat a fost întrebat cât de eficiente sunt vaccinurile în ceea ce priveşte tulpina indiană. „Până acum, vaccinurile au o eficienţă variabilă, sunt studii care arată, unele poate mai puţin sau mai mult, dar nu înseamnă că nu au efect şi nu sunt eficiente.

Se analizează dacă trebuie suplimentarea de doze cu anumite modificări. O să vedem. La acest moment, vaccinarea protejează şi reduce şansa să ai o formă gravă inclusiv cu tulpina indiană, din ce ştim„, a afirmat el. Potrivit acestuia, în viitor se poate vorbi şi de rapel, dar rămâne la nivelul oamenilor de ştiinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *