Raed Arafat, după dezastrul din sudul litoralului: „Trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene meteo extreme”

Sursa foto: freepik

Dezastru în sudul litoralului după inundații. Ploile torențiale, cele mai puternice din ultimii 20 de ani, au măturat și inundat litoralul. Probleme au fost în tot județul Constanța, dar cele mai grave sunt în Amzacea, Vama Veche, Venus și Eforie Nord. Într-o intervenție la Digi24, șeful DSU Raed Arafat a explicat că până în prezent s-au desfășurat sute de intervenții. El a făcut și o recomandare către populație: să reactiveze Ro-Alert.

În ultimele zile, peste 800 de oameni au sunat la 112 pentru a cere ajutor după inundațiile de pe litoral. 61 au fost salvați din ape de către pompieri, care au avut sute de intervenții. Peste 30 de utilaje sunt și acum în zonele cu probleme. Pompierii se chinuie să extragă apa din subsoluri și case. Șeful DSU Raed Arafat a explicat la Digi24 că e nevoie de o evaluare.

„Ca să vă dați seama ce a fost în ultimele două zile, în județele Tulcea și Constanța s-a intervenit în 26 de localități pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curți, 85 de subsoluri care unele sunt la operatori economici, altele la case, la 48 de case. Pe lângă alte intervenții, copaci căzuți, străzi inundate șamd.

La acest moment se intervine în județul Constanța, la Constanța, Mangalia, Amzacea și Venus. Și pompierii sunt la datorie, noi ieri am suplimentat forțele IGSU din alte județe care au venit să sprijine colegii în acțiunile de scoatere de apă. Au fost trimise și șapte motopompe suplimentare din alte județe. Clar că va fi făcută o evaluare la nivelul autorităților locale. Aceste evaluări vor fi trecute prin comitetul pentru situații de urgențe a județului Constanța condus de prefect, și dacă e nevoie de sprijin, îl vor solicita la nivelul DSU pentru a înainta solicitarea către comitetul național.

Deci noi așteptăm evaluarea după ce situația s-a liniștit acum și să vedem după asta ce sprijin e nevoie pentru a veni în ajutorul populației”, a declarat Raed Arafat.

„Populația să fie atentă la mesajele care se dau”

Șeful DSU a adăugat apoi că furtuna care a avut loc a fost una extrem de gravă și că autoritățile trebuie să se aștepte la astfel de fenomene meteo extreme. Totodată, el a făcut și o recomandare către populație.

„Și la începutul anului a fost o furtună extrem de gravă la Constanța. Acum avem iar o furtună gravă în timpul verii. Într-adevăr n-am mai avut astfel de intensitate și impact a unei furtuni. Noi trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene meteo extreme. Nu doar în Constanța, și în alte zone, astfel de fenomene ar putea să se intensifice. Sfătuim populația care a dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze. Au fost date 4 coduri roșii nowcasting în județele Constanța și Tulcea în ultimele 2 zile, 12 coduri portocalii în 10 județe pe lângă alte avertizări. În județele respective au fost date 17 mesaje RO-Alert plus cinci mesaje prin televiziunea română.

Populația să fie atentă la mesajele care se dau pentru a reacționa corect și din timp, înainte să aibă un impact asupra vieții lor.

Singurul lucru care poate fi recomandat – și nu putem spune că n-a fost rezolvata problema – este curățirea canalelor. În rest supradimensionarea canalelor, astea înseamna lucrări, intervenții de construcții care apar pe masa autorităților locale. Dar în acest moment, canalele nu sunt proiectate pentru a face față unor astfel de cantități”, a mai afirmat Raed Arafat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: