Skip to content
Societate

Raed Arafat: Evoluția pandemiei arată că nu suntem pe un platou și putem să ne așteptăm și la creșteri mai rapide

Inquam Photos/Octav Ganea

Felul în care a evoluat pandemia de COVID-19 la nivel național în ultima săptămână arată că încă nu suntem pe un platou și ne putem aștepta și la creșteri mari rapide ale numărului de cazuri noi, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, joi, la Palatul Victoria.

Bilanțul de joi a consfințit un nou record negativ de cazuri noi în România, 19.105 depistate în 24 de ore.

Raed Arafat, despre evoluția epidemiei: Există riscul să apară creșteri mai mari decât ce-am văzut în ultimele două zile

„Este o creștere. (…) Asta arată că avem infectări din ce în ce mai multe. Înseamnă că nu ne-am stabilizat, nu suntem pe un platou încă și putem să ne așteptăm la surprize și la creșteri mai rapide. Asta înseamnă ce vedem la acest moment și asta înseamnă că la un moment, dacă ajungem la un număr foarte mare de infectări, putem să ajungem și la un impact pe sistemul sanitar mai serios”, a spus șeful DSU.

Întrebat dacă s-ar putea depăși chiar și cel mai pesimist scenariu lansat de Ministerul Sănătății, cel în care România ar atinge borna de 40.000 de infectări depistate pe zi, Raed Arafat a explicat: „Întotdeauna n-am vrut să dau cifre sau să ajung să spun `ajungem la cifra aceasta sau nu`. Clar suntem în creștere și clar este risc să apară creșteri mai mari decât ce-am văzut în ultimele două zile. Ați văzut, deci am avut și dublare de la o zi la alta. Acum să vedem cum evoluează săptămâna viitoare, dar pregătirea noastră, împreună cu colegii din Ministerul Sănătății, tot sectorul, pregătirea lui este în sensul în care cifrele să crească încă semnificativ mai departe. O să vedem cum va fi evoluția”.

Oficialul a îndemnat persoanele care au simptome să se asigure că sunt negative la SARS-CoV-2 înainte să meargă la serviciu sau înainte să circule cu mijloacele de transport în comun

„Am dat un exemplu, persoanele care sunt simptomatice să rămână acasă până se testează, până sunt sigure că nu sunt pozitive, înainte să meargă la locul de muncă, înainte să circule cu mijloacele de transport în comun, pentru că pot răspândi foarte mult virusul până descoperă la un moment că sunt infectate. Dacă ești simptomatic, testează-te. Dacă ai un test antigen rapid negativ și totuși ești simptomatic, tușești, ai febră, ai probleme respiratorii, fă un test PCR ca să fii sigur că nu ești pozitiv înainte să te duci la locul de muncă și să ne trezim că un întreg birou sau o întreagă secție este bolnavă acasă”, a mai spus Raed Arafat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *