Skip to content
Politică

Raed Arafat iese la rampă după moartea fotbalistului dinamovist: S-au găsit nereguli serioase!

Raed Arafat iese la rampă după moartea fotbalistului dinamovist: S-au găsit nereguli serioase!

Mai precis, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat ca s-au gasit nereguli „serioase” in urma controlului efectuat sambata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu Ministerul Sanatatii, in cazul decesului fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng.

„Astazi (n.r. sambata) am inceput o actiune de inspectie si control a DSU, impreuna cu MS, si inca la momentul acesta actiunea este in desfasurare. Maine cred ca o sa iesim cu mai multe concluzii. Deja am informatii, dar nu vreau sa spun nimic pana ce nu finalizeaza colegii raportul. (…) In mod normal, o ambulanta a unui serviciu privat de o anumita categorie nu are de ce sa fie alta decat a serviciului public, legea este foarte clara in acest sens. Noi ce am verificat astazi este daca toate aspectele inclusiv cele prevazute prin autorizarea data de catre Directie Sanitara firmei respective au fost respectate. Ce pot sa spun pana acum ca s-au gasit niste nereguli serioase, dar nu ma pronunt pana nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli inseamna ca cineva nu a respectat regulamentele si legislatia sau dupa ce a obtinut o autorizatie a modificat ceva ai nu a respectat mai departe ce la momentul autorizarii a fost vizibil ca este corect”, a declarat Arafat, potrivit hotnews.ro.

In acelasi timp, Raed Arafat a precizat ca, in urma unor controale efectuate de-a lungul timpului la serviciile private de ambulanta, au fost retrase autorizatii de functionare.

„Am oprit servicii private de ambulanta ai am retras autorizatia aase luni acum un an tocmai pe situatii de acest gen. Am amendat servicii, amenzi foarte serioase dupa ce am facut inspectii ai am vazut ca ceva nu este ok. Si pe serviciile publice le controlam si inspectam si acolo unde gasim nereguli normal ca primesc amenzile si primesc sanctiunile pentru neregulile respective”, a explicat secretarul de stat.

„In mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. In primul rand, se vede cand il pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare raman (…) cand cobori din masina in mod normal iei monitorul cu tine, nu il desfaci in masina. Regulile medicinei de urgenta sunt acelea ca bolnavul, odata inceputa monitorizarea lui, nu o intrerupi pana la momentul in care decizi ca nu mai trebuie sa fie monitorizat”, a aratat aeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat a mai precizat ca, in cazul in care un pacient este in stop cardio-respirator si, mai ales, ii lipseate pulsul, resuscitarea acestuia incepe pe loc.

„De ce face acest lucru — pentru ca, in cazul unui stop cardiac, pacientul devine starea lui contra cronometru, deci defibrilarea trebuie sa aiba loc rapid, oxigenarea trebuie sa fie rapida si atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului decat daca esti in pericol si trebuie sa scoti pacientul din zona, ceea ce nu era cazul, sau daca nu ai ce face si vrei sa pleci ca sa ajungi in alta parte cu pacientul, dar si aici preferabil este sa stai sa faci resuscitarea si sa chemi acolo o echipa decat sa fugi cu bolnavul fara manevre”, a sustinut demnitarul.

Secretarul de stat a spus ca, in conformitate cu Legea sportului, la astfel de competitii este necesara prezenta unui echipaj cu o ambulanta de tip B, care sa aiba dotarea corespunzatoare, ce presupune un defibrilator, o trusa de resuscitare, oxigen, aspirator.

„Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbeste de autosanitara, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clara si bate orice regulament. Legea spune ca cel putin ambulanta trebuie sa fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanta de tip B. Ambulanta de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusa de resuscitare, aspirator – sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot sa lipseasca dintr-o ambulanta de tip B, altfel ambulanta nu mai este de tip B”, a subliniat Raed Arafat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *