Skip to content
Sănătate

Raed Arafat: Nu avem nicio discuţie pe masă pentru lockdown, nici nu se pune problema

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat luni seara că, în contextul în care Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, se discută „dacă este necesar să se umble la unele măsuri”.

Noi nu avem nicio discuţie pe masă pentru lockdown, nici nu se pune problema, în niciun caz lockdown”, a declarat şeful DSU la Antena 3. Întrebat dacă s-ar putea introduce obligativitatea circulației cu declarație pe propria răspundere începând cu ora 22.00, față de ora 23.00, cum este în prezent, scenariu de lucru vehiculat pe surse în cursul acestei zile, secretarul de stat nu a respins varianta, dar a indicat că nu s-a luat o decizie în acest sens.

" "
" "

Circulaţia pe timp de noapte este limitată acum la ora 23.00. O să venim cu Hotărârea de prelungire a stării de alertă, clar vor fi nişte discuţii dacă e necesar să se umble la alte măsuri. În grupul ştiinţific am discutat mai multe aspecte şi până nu trece prin CNSU e mai bine să nu speculăm”, a declarat Raed Arafat.

Referindu-se la faptul că şi în România s-au înregistrat cele trei mutații ale coronavirusului, Raed Arafat a declarat că era de așteptat și că populația mai trebuie să suporte măsurile de protecție chiar dacă a ajuns la limitele răbdării.

Era de aşteptat. În momentul în care se călătoreşte, există mişcare, lumea merge în concedii, era clar că vom avea tulpinile în România. O metodă de control rămâne protecţia, asta înseamnă mască, distanţare, anumite măsuri luate temporar ca la Timişoara.

La acest moment vaccinul este soluţia optimă. E posibil să se ajungă la alte doze de rapel, ca vaccinul antigripal cînd apar mutaţii şi modificari. Vaccinurile reduc şansele unei forme grave. Continuăm cu limitarea mişcării şi a contactului până avem un număr mai mare de vaccinări.

Aceste tulpini se răspândesc mai uşor, sunt mai agresive, de aici vine presiunea pe sistemul sanitar. Apelul spre populaţie este să ne înţeleagă, înţelegem şi noi că oamenii au ajuns la limita răbdării”, a declarat Raed Arafat.

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *