Skip to content
Sănătate

Raed Arafat: Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar dacă aceste cifre continuă, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de ATI

Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), susșine că nu se poate spune că în România a fost pierdut acontrolul asupra epidemiei de coronavirus, însă a atras atenția asupra faptului că presiunea va fi din ace în ce mai mare asupra secțiilor de terapie intensivă din unitățile medicale dacă și în perioada urmăroare se vor înregistra zilnic peste 1.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar noi ne confruntăm cu o situație de lungă durată. Nu e o situație obișnuită. Când ai un accident mare, durata e mică, reacția e rapidă și se termină. Aici suntem deja de câteva luni de zile. (…) Nu înseamnă că s-a pierdut situația de sub control. Înseamnă că în viitor trebuie comunicat mai intens și poate schimbat modul de comunicare către populație, astfel încât populația să înțeleagă că ce se face este în interesul și beneficiul lor”, a declarat Raed Arafat, duminică seara, la Antena 3.

Șeful DSU a mai spus că deja au existat cazuri în care unele unități sanitare au fost puse în fața unor situații-limită în sensul în care a fost nevoie de mutarea unor pacienți pentru că paturile erau ocupate pentru cei cu COVID-19.

Noi acum suntem undeva pe la 1.100-1.300 de cazuri zilnice. Am depășit și 1.350, am avut un nou record săptămâna trecută. Impactul acestor cazuri este pe secțiile de Terapie Intensivă. Ne-am confruntat inclusiv cu situații-limită, unde a fost nevoie să mutăm pacienți de la unități sanitare care nu mai aveau cum să-i primească sau să-i asiste în alte zone unde existau locuri libere. (…) Asta arată că deja sistemul sanitar, cu acest număr de cazuri zilnice, începe să aibă o presiune cel puțin în unele zone din țară. (…) Dacă continuă cifrele acestea încă o săptămână, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de Terapie Intensivă în mod deosebit”, a mai spus Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *