Skip to content
Politică

Raed Arafat, pronostic sumbru pentru victimele din Colectiv: Este posibil să se dubleze numărul actual al deceselor

Raed Arafat, pronostic sumbru pentru victimele din Colectiv: Este posibil să se dubleze numărul actual al deceselor

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a adus, duminică la prânz o serie de lămuriri despre starea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Aflat la Guvern, Arafat a explicat într-o declarație de presă, faptul că situația este gravă, multe victime aflându-se la limita dintre viață și moarte, putând apărea complicații grave în urma acestor arsuri. De asemenea, doctorul Arafat a precizat că evoluția unei persoane cu arsuri însemnate pe corp, precum și cu arsuri interne, este imprevizibilă.

Totodată, Raed Arafat a precizat că numărul deceselor care există până la oara aceasta, este vorba de 29 de morți, s-ar putea dubla.

Vă prezentăm declarațiile lui raed Arafat mai jos:

„Ideea este asa, victimele acestei tragedii au un specific care se gaseste la astfel de tipuri de evenimente, pe langa arsurile la suprafata corporala, la ei au aparut si factori aravanti, ei au fost intr-un spatiu inchis in care au inspirat fum si gaze…La nivelul traheei si al plamanului au fost afectati, asta creste gravitatea cazului si complexitatea si reduce sansele. Sunt toxice emanate in locul unde se produce incendiu. Cu cat stai mai mult in acel incendiu, esti si intoxicat produsul care iese din fumul de ardere include foarte multe substante toxice, care includ si cianuri, depinde cat de mult te-ai expus la aceste substante si cat timp ai stat in aceasta situatie. (…) Altii cazand au fost calcati de altii. Aici au apart fracturi suplimentare. Din cauza asta (…) aici vorbim de cineva care are arsura la care se adauga intoxicatia, arsuara de cai respiratorii inferioare plus traumatismele la unii din acesti pacienti. De aici pronosticul si sansele scad. (…)

Dupa analizele care s-au facut astazi, a fost dl ministru Banicioiu, dl ministru Oprea, in cadrul acestor discutii s- analizat ce mai poate sa apara. Dl profesor Lascar care este expert, riscam sa mai avem decese si chiar un numar semnificativ (…) un numar este critic si sufera de acesti factori pe care vi i-am explicat. Deci toate astea ne fac sa credem ca din pacate numarul deceselor va creste mai departe.”, a declarat secretarul de stat în MAI.

Arafat a vorbit și despre o statistică preliminară: „Sunt 90 in stare critica unii grav si altii foarte grav. Nu inseamna ca ne asteptam la un număr de 90 de decese. Din acestia un procent are riscul de a sucomba. Maine va fi nominalizata o comisie condusa de dl profesor Lascar care va merge la toate spitaele sa-i evalueze. De acolo o sa avem orientativ care este nivelul gravitatii. Fiecare caz trebuie privit individual. O sa vedem cam statitic este posibil sa ajungem acolo. (…) Este posibil sa se dubleze numarul actual al deceselor, insa 90 de decese in urma perioada. (…) (…) Este o cifra foarte orientativa, care nu inseamna ca asa va fi, poate sa fie mai bine, poate sa fie mai rau. (…) Pentru activitatea respectiva, in mod legal nu putea sa functioneze. (…) Cel care este expert in avizari o sa va explice. Ce insemna ca puteau sa faca si ce nu puteau sa faca conform acestei proceduri. Este ancheta, ancheta s-ar putea sa arate documente pe care noi la nivelul ISU nu le stim. (…) Planul de control se lucreaza pe el deja, am avut intalniri cu cei de la IGSU, vorbim de controale care vor dura, care vor fi foarte bine sistematizate, si se vor lua masurile care sunt indicate in lege.”
In decursul acestei saptamani vor incepe controalele în spațiile de acest fel unde se adună mulțimi, a mai spus doctorul Arafat: „Colegii ISU n-au avut nici un document nicio solicitare in privinta clubului Colectiv”.

Secretarul de stat a vorbit și despre echipele de medici care au sărit în ajutorul medicilor români care se ocupă de pacienții arși:„Deja avem colegi din Israel , s-au integrat deja, colegii din Franta s-au oferit chiar si ei sa ne ajute si or sa intre in legtura cu Ministerul Sanataii in acest sens, o sa fie o colaborare intre ei si colegii nostri care lucreaza in spitale.”, a conchis Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *