Skip to content
Politică

Raed Arafat răspunde criticilor după cazul Colectiv: Dacă acuzăm orice lucru…

Raed Arafat, întemeietorul SMURD-ului din România, a răspuns, în premieră, criticilor din raportul Corpului de Control al premierului în cazul Colectiv.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că nota de apreciere a oamenilor care au fost pe teren la tragedia din club Colectiv a fost peste 9.

„A fost o notă acceptabilă pentru cei care au lucrat acolo și care puteau să critice și să spună că nu a avut asta și asta și nu li s-a dat posibilitatea să salveze o viața. Aceasta este nota pe care și-au dat-o ei, nu au dat-o doctorului Arafat, nu au dat-o departamentului, au dat-o lor în timpul intervenției, într-un mod neutru și anonim”, a spus Raed Arafat, luni seară, la „Sinteza Zilei” de la postul Antena 3

Pentru întâia dată de la producerea tragediei, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a prezentat, la Antena 3, propriile concluzii.

Raed Arafat a afirmat că la tragedia din clubul Colectiv au fost mobilizate 61 de ambulanțe și 3 mașini de multiple victime.

Arafat a povestit că într-o oră și 40-50 de minute toți pacienții erau în spitale.

Într-un prim punct din raportul Corpului de control se spune că acţiunea din Colectiv a fost mare parte necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie, baza materială deficitară.

 

„În mod normal, după finalizarea unui raport se discută. Faza asta nu s-a făcut. Am avut astăzi (luni- n.red.), la Guvern, o discuție pozitivă și am dezbătut mai multe aspecte. La acest raport se vor adăuga anumite aspecte”, a spus Raed Arafat.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) consideră că afirmaţii din raport precum cele potrivit cărora intervenţia a fost „sub medie”, că sistemul de urgenţă trebuie reformat radical sau că se fac „improvizaţii” în intervenţii sunt neargumentate şi inacceptabile pentru un document de o asemenea importanţă.

„Raportul a ieșit fără punctul nostru de vedere(…). Era normal o discuție și să fie dat publicității raportul final”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

„Nu înțelegem cum s-a scos concluzia că a fost o intervenție în mare parte necoordonată. Când ai o procedură, ea e pentru situațiile care se repetă. De exemplu, procedura pentru incendiu sau plan de acțiune pentru incendiu. Când ai o situație cum a fost la Colectiv, orice procedură nu va încăpea situația asta. Dacă te aștepți să fie respectată o procedură, să nu iasă din ea, să nu facă „improvizații”…Dacă acuzăm orice lucru care iese din procedură ca fiind o improvizație, în viitor închidem creierul și blocăm decizia la nivelul comenzii”, a opinat doctorul Raed Arafat.

Întrebat dacă s-au salvat vieți prin improvizații, Raed Arafat a declarat: „dacă acolo nu se modifica procedura, am fi avut în prima noapte cel puțin câteva zeci de persoane decedate”.

„Într-o intervenție sunt de multe ori situații care nu se realizează cum ne-am aștepta noi să se realizeze, dar nu intră în capitolul neglijență, intră în capitolul „trebuie făcut mai bine” și atunci devin lecții învățate. Dacă toate devin critici și se iau măsuri, mi-e teamă că după încă 1-2 intervenții nu o să mai fie cineva care să coordoneze sau să intervină”, a mai spus doctorul Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *