Skip to content
Sănătate

Raed Arafat: Testele rapide COVID-19 din farmacii sunt o soluţie măcar de autocontrol

Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că testele rapide COVID-19 din farmacii reprezintă o soluţie „măcar de autocontrol”.

Întrebat de jurnalişti, vineri, după şedinţa CMBSU, dacă s-a gândit să le retragă din farmacii, Arafat a spus că, dacă s-ar lua o astfel de decizie, s-ar putea ca cei care se testează pentru simptome uşoare să nu o mai facă.

Preferabil să se testeze, să rămână acasă decât să nu se testeze deloc, deci retragerea testelor rapide de la farmacii şi păstrarea lor numai pe linia oficială nu garantează că toţi care au simptome şi care sunt curioşi să vadă că sunt pozitivi sau nu vor merge la testare, aşa că este o soluţie totuşi măcar de autocontrol, că dacă m-am văzut că sunt pozitiv măcar să stau acasă şi să mă izolez de familia mea„, a afirmat Raed Arafat.

El a declarat că sunt cazuri de COVID care nu se raportează.

Sunt unii care fac teste antigenice rapide acasă şi ştiu că sunt pozitivi şi rămân acasă, cum înainte să avem teste antigenice rapide acasă sunt unii care aveau simptome uşoare şi nu mergeau să se testeze. Acum se testează, află, dar rămân acasă în cazul fericit”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în toată ţara există un număr de cazuri COVID peste cel raportat şi pentru că sunt oameni cu simptome uşoare care nu se testează, care au virusul şi sunt asimptomatici.

„Ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou şi are o scădere. Scăderea e lentă, mică, dar arată că situaţia e totuşi sub control. Astăzi suntem sub 1.000 de cazuri în terapie intensivă.

Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt din nou într-o relativă scădere (…), aceşti indicatori ne arată că situaţia nu e aşa de rea, în ideea în care e plin de cazuri de care nu ştim, pentru că, dacă era plin de cazuri de care nu ştim, acest lucru trebuia să producă impact pe terapie intensivă şi pe locurile de internare, trebuia să se vadă (…).

Da, există cazuri de care nu ştim, dar situaţia la acest moment încă e sub control. Spun încă, pentru că tulpina nouă poate oricând să preia controlul şi să fie predominantă şi să înceapă să crească numărul cazurilor vertiginos„, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *