Skip to content
Politică

Raed Arafat trage concluziile în cazul femeii care s-a aruncat de pe acoperișul blocului

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat, duminică, concluziile raportului în cazul femeii care s-a sinucis vineri aruncându-se de pe acoperişul unui bloc.

Citește și: Tragedie în Capitală. Femeia care a stat 35 de ore pe acoperișul unui bloc, s-a aruncat în gol

Referitor la controversele legate de faptul că nu a fost folosit perna pneumatică ce ar fi putut atenua căderea victimei, Raed Arafat a explicat că perna a fost adusă ca o măsură excepţională şi că este folosită mai mult pentru persoane cooperante.

Raed Arafat:

În urma analizei care a fost efectuată la nivelul IGSU şi prezentată Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi conducerii MAI, o să vă prezint ce s-a întâmplat, cu punctul de vedere al nostru.

În ziua de 21 mai 2015, ora 7:21, prin 112, a fost anunţat un eveniment pe Calea Victoriei. O persoană de sex feminin, în jur de 53 de ani. Clădirea este cu un parter înalt şi opt niveluri. Pe tot parcursul, victima a staţionat pe acoperiş, trecând de la o poziţie statică, ghemutiă, la una şezută, cu picioarele atârnând la marginea acoperişului.

S-au prezentat la început o echipă de negociatori şi a fost chemat medicul specialist psihiatru. Victima nu a relaţionat decât non-verbal cu negociatorii. Nu a comunicat deloc verbal. A băut 14 pahare de apă, a mâncat o portocală şi o brioşă. În permanenţă a avut o atitudine absentă, total rigidă. Posibile cauze: istoricul patologic, decesul fiicei acesteia şi probleme personale legate de locul de muncă şi salariu.

La faţa locului a fost trimisă de la început o platformă de salvare de la înălţime. Iniţial, una de 35 de metri, apoi a fost înlocuită cu una de 72 de metri.

Intervenţia a început cu stabilirea contactului non-verbal cu victima. În această situaţie, contactul verbal nu a fost posibil. A fost organizată cooperarea între echipa de negociatori şi forţele ISU. La faţa locului au existat 7 poliţişti. A fost amplasată autospeciala.

A fost interzis accesul la zona de intervenţie. Afirmaţiile psihologului că a reuşit să ajungă la locul unde se afla victima nu se confirmă. S-a permis accesul numai persoanelor autorizate.

A fost monitorizată permanent starea victimei. Au existat alipinişti de intervenţii la faţa locului. Aceştia au fost la ultimul nivel al imobilului, dar în afara nivelului vizual al victimei. Au fost contactaţi concubinul victimei şi alte cunoştinţe. A fost contactat medicul curant de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obreja.

În intervalul 19-21 s-a încercat ridicarea platformei, având un negociator şi doi observanţi. S-a decis abandonarea situaţiei şi a fost coborâtă paltforma, fiind pericol ca victima să se arunce.

Platforma a ajuns până la etajul 6 din 8, până s-a observat starea de agitaţie a victimei.

Pe timpul nopţii, negociatorii şi forţele ISU au asigurat monitorizarea victimei. Având în vedere că a existat un risc major de epuizare fizică şi risc de cădere accidentală, s-a adus o autospecială care are şi perna pneumatică. A sosit la 17:16, pentru a fi şi un mijloc suplimentar de protecţie. Perna este mai mult pentru persoane cooperante şi pentru înălţimi sub cea la care se afla victima.

Inspectorul general a ajuns la ora 17, a doua zi.

Colegii de la ISGU şi colegii de la Poliţie au decis deplasrea autospeciale, deplsarea personalului echipat în afara câmpului vizual al victimei, suplimentarea dispozitivului medical şi continuarea monitorizării stării victimei.

La recomandarea negociatorilor, operaţiunea s-a efectuat cu limitarea zgomotului, în afara câmpului vizual al victimei.

La ora 18:19, s-a dispus amânarea punerii în funcţiune a autospecialei, deoarece zgomotul ar fi putut degrada starea victimei.

Perna nu se umflă într-un loc şi se mută, ci se conectează la unele motoare. Ca să fie tot timpul perna pregătită, motoarele trebuie puse în funcţiune la maximul lor. Deciziile au luat în considerare aceste aspecte.

La ora 18:21 s-a hotărât pornirea motorului autospecialei, monitorizarea stării victimei şi instalarea completă a pernei pneumatice. Pentru atenuarea zgomotului, s-a luat în cosniderarea amplasarea autospecialei în colţul imobilului.

La ora 18:39 a fost instruit conducătorul autospecialei. La momentul pornirii autospecialei nu au fost sesizate modificări comportamentale.

La aproximativ un minut, ora 18:40, fără a fi identificată nicio schimbare a stării victimei, victima a căzut în gol, lovindu-se de un balcon.

Nu a fost neglijenţă când s-au luat deciziile respective. S-au respectat toate tacticile procedurale. Măsura utilizării pernei pneumatice a fost adoptată cu caracter excepţional. Ea se foloseşte doar pentru persoanele care pot fi instruite în prealabil.

S-a luat în analiză faptul că toate tehnicile posibile erau la faţa locului. S-a luat decizia tardiv de a aduce perna, dar toate aceste echipamente erau la faţa locului înainte ca victima să cadă.

Negociatorii au făcut tot ce le-a stat în putinţă

În ultimele 36 de ore au mai fost alte şapte cazuri de suicid

Vreau să transmit salvatorilor că atunci când îşi fac treaba, când iau decizii, să le facă cu încredere. Noi vom sta în spatele lor

Atunci când sunt negljenţe, probleme grave în proceduri, luăm măsuri.

Le mulţumesc salvatorilor pentru că au încercat timp de 35 de ore să facă ceva

Am fost contactat telefonic, a fost contactat inspectorul general când nu s-a putu face faţă. Iniţial primim SMS, apoi ni se solicită sprijin. Eu nu am ce să fac mai mutl decât experţii, la faţa locului. Inspectorul general a fost contactat când a fost luată decizia de a se aduce perna

Am fost anunţat când problema a fost peste puterea Inspectoratului Bucureşti.

Pernele pneumatice au avut o rată extrem de scăzută de intervenţii în ultimii 30 de ani. Perna nu a fost adusă ca o soluţie viabilă în cazul în care victima s-ar fi aruncat. Nimeni nu putea garanta că victima ar fi supravieţui la impactul cu perna, a explicat inpsectorul general al IGSU, Nicolae Cornea, informează evz.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *