Skip to content
Politică

Raețchi desființează teoria lui Cristoiu: Vizita lui Iohannis nu ne-a costat nimic!

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, sâmbătă, pe pagina personală de Facebook, desființează scenariul analistului Ion Cristoiu, potrivit căruia vizita şefului statului în SUA ne-ar costa şase miliarde de dolari.

În acest context, Raețchi demontează teoriile lui Cristoiu, adăugând că, în fapt, aceste cheltuieli fac parte din programul de înzestrare a Armatei asumat de ministrul Apărării (PSD) și votat de toți PSD-iștii din Comisiile reunite de apărare.

<<Câteva lămuriri despre teoria jurnalistului Ion Cristoiu asupra întâlnirii Trump-Iohannis:

„Gurile rele spun că această conferinţă de presă comună ne costă 6 miliarde de dolari. Banii cu care Klaus Iohannis vrea să cumpere de la americani șapte sisteme de rachete cu rază lungă și 21 de sisteme de apărare antiaeriană pentru distanţe scurte.” (Ion Cristoiu, blog)

În fapt, aceste cheltuieli fac parte din programul de înzestrare a Armatei asumat de ministrul Apărării (PSD) și votat de toți pesedistii din Comisiile reunite de apărare:

„Programele de inzestrare cu tehnica militara trebuiesc initiate incepand cu anul 2017 si fac obiectul obținerii aprobarii prealabile a Parlamentului, se arata intr-un document neclasificat transmis de Ministerul Apararii catre Parlament. Potrivit documentului, resursele financiare pentru programele de inzestrare vizate vor fi alocate in perioada 2017-2026, iar MApN cere aprobarea Parlamentului pentru ca aceste programe depasesc suma de 100 de milioane de euro, asa cum cere legea. Cel mai mare proiect vizeaza apararea anti-aeriana. Aici MApN vrea sa achizitioneze 7 sisteme de rachete cu bataie mare, 4 pentru fortele Aeriene si 3 pentru Fortele terestre. Costul programului: 4 miliarde de euro. La acest program se mai adauga si cel pentru apararea anti-aeriana pe raza scurta si foarte scurta (SHORAD si VSHORAD ) pentru care MApN vrea sa cumpere 21 de sisteme in valoare de 2,1 miliarde de euro . Intr-o prima etapa, insa, achizitia va viza doar componentele SHORAD si va costa 1,37 miliarde de euro.” (HotNews)

Cu alte cuvinte, banii respectivi au fost deja rezervați oficial pentru sistemele despre care vorbește Ion Cristoiu – cu mult timp înaintea vizitei lui Klaus Iohannis in SUA. Ei ar fi fost cheltuiți oricum in beneficiul securității naționale, cu sau fara conferința de presă comună.

Cât despre procedurile de atribuire efectivă a contractelor, acestea sunt supervizate de partidul care gestionează Ministerul Apărării și guvernarea in ansamblu: PSD. (De ce credeți că Liviu Dragnea l-a atacat pe șeful Statului Major pe acest subiect? De ce credeți că ministrul Apararii e primul pe lista remanierii? De unde vine interesul PSD de a controla direct demiterea șefului DGIA, fara a mai trece prin CSAT?) Este adevărat ca, la o prima privire, americanii par să detina un mare avantaj competitiv in chestiunea rachetelor (din rațiuni de compatibilitate cu Polonia, Deveselu, preferințe ale experților din Armata), dar procedurile rămân în picioare. În plus, sunt în joc alte 2 miliarde de euro pentru elemente de modernizare (transportoare blindate, de exemplu) unde Germania și Franța concurează cu succes. (Așa va explica maestrul Cristoiu și întâlnirile cu Merkel și Macron?).

Pe scurt:

1. Vizita lui Iohannis in SUA nu ne-a costat nimic. Banii erau deja votați (inclusiv de PSD) pentru sistemele respective;
2. PSD are controlul asupra contractelor Apărării, Iohannis nu poate negocia nimic în mod separat;
3. Atunci când România decide să își modernizeze Armata, mi se pare cumva logic ca ea să facă achiziții de la producătorii cei mai competitivi și care reprezintă, simultan, marii noștri aliați: SUA, Germania, Franța. De unde ar vrea Ion Cristoiu să cumpărăm rachete? Coreea de Nord? Rusia? Iran?>>, scrie Raețchi, pe pagina personală de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *