Skip to content
Politică

Raeţchi dezvăluie un caz revoltător: copil român răpit de tată în Egipt, mamă în lacrimi, demersuri complicate EXCLUSIV

Ovidiu Raeţchi (deputat PNL de diaspora) dezvăluie cazul revoltător al unui copil român răpit de tată în Egipt.

Marţi după-amiază, la ora 14:00, parlamentarul şi-a postat pe profilul de Facebook un status prin care anunţa, lapidar, problema: „Copil roman (Awadalla Fatima) rapit in Egipt de catre tata. Mama (Marrosy Ana Maria) in pericol. La Consulat si Ambasada nu raspunde nimeni”.

O oră mai târziu, deputatul PNL a oferit mai multe detalii pentru PSnews.ro, subliniind blocajul birocratic care apare, de obicei, în astfel de situaţii.

„E un caz tipic pentru zonă, un caz în care tatăl e egiptean, mama e româncă, tatăl are drepturi spectaculoase, excesive acolo, în societate (inclusiv asupra copilului), mama e dată afară, e aproape scoasă cu forţa din ţară şi nu mai poate să aibă acces la fetiţă. Au mai fost cazuri de genul acesta, de-a lungul timpului. Teoretic, consulatul şi ambasada se refugiază într-o chestie formală, de tipul: «N-avem ce să facem – tatăl este suveran; nu putem să ajugăm». Dar întotdeauna e loc de mai mult – adică au fost cazuri în care am reuşit să aducem în ţară, prin implicarea instituţiilor, femei care erau bătute, erau la un pas de moarte. Au venit în ţară şi au venit şi cu copiii. Dar trebuie să vrei mai mult decât să spui: «Nu se poate – n-avem cum să intervenim; e o ţară străină» şi aşa mai departe. De-asta, am postat, pentru că s-a adunat – e un caz care durează de vreo săptămână şi trebuie făcut un pas în plus. Adică pare în pericol femeia: a fost dată afară din ţară (susţine ea), a zburat până la mama ei, iar acum se reîntoarce în Egipt şi-i e teamă că va fi ucisă. Cam asta e situaţia. Şi de-aici provine semnalul meu de alarmă, ca să fiu sigur că şi ambasada, şi consulatul vor face tot ce pot, ca s-o avem în siguranţă pe femeia respectivă, care va încerca să ajungă la copil”, ne-a declarat Raeţchi.

Întrebat de la ce pornise cearta conjugală, Ovidiu Raeţchi a răspuns: „Nu ştiu. Certurile sunt atât de frecvente în zona aia… De obicei, pleacă de la senzaţia bărbatului din familia egipteană că are toate drepturile din lume. E o ciocnire între civilizaţii acolo – adică el poate să lovească, el are dreptul să dea soţia afară din casă când vrea… Deci nu ştiu punctual. Ştiu doar că era o femeie constant abuzată şi care a mai încercat să-l părăsească, dar de fiecare dată a revenit, pentru că, altfel, era separată total de fetiţă”.

Chestionat dacă, între timp, a reuşit să ia legătura cu vreo instituţie diplomatică, deputatul PNL a replicat: „A reuşit să vorbească colega mea de cabinet cu consulul, acum vreo jumătate de oră-o oră, iar consulul spune că singura variantă este acţiunea juridică, legală în acest sens. Adică fie renunţă soţul de bună voie la copil (pe semnătură), să iasă din ţară. Asta este o variantă. Cealaltă este să intenteze femeia o acţiune juridică. De obicei, când se pun în mişcare rotiţele astea, taţii devin mai prudenţi. (Am mai făcut lucrul ăsta şi trebuie să fii foarte atent cum îţi dozezi paşii.) Ei sunt acolo stăpânii junglei: da, le bat – nimeni nu le face nimic”.

În continuare, Ovidiu Raeţchi ne-a explicat ce se poate face pentru descurajarea unor soţi şi taţi abuzivi.

„În momentul în care pui în mişcare nişte circuite care ţin de relaţii internaţionale, de diplomaţie, uşor-uşor, ei se vor descuraja. Adică: ia poziţie parlamentarul; vine consulatul şi împreună îi găsim un avocat; ea intentează o acţiune pentru lovire / violenţă. Pe urmă, intentează o acţiune de divorţ, deşi nu ştiu în cazul ei situaţia, pentru că, de multe ori, sunt căsătorii doar religioase, care nu au o acoperire şi civilă. Deci cerem copilul. Din momentul ăla, tatăl se schimbă. Prioritatea acum, aşa cum am învăţat în alte cazuri anterioare, este ca tatăl să înţeleagă că mama e protejată. Pentru că ei, fiindu-i frică de violenţa fizică la revenirea în casă. Atunci când vrea să intre din nou în legătură cu copilul – lucru care e interzis, e posibil ca el să fie violent. Ca el să nu fie violent, trebuie să fie un pic ajutat, trebuie să se vadă că consulatul e lângă ea”, a punctat PNL-istul.

Partea curioasă este că Ovidiu Raeţchi a arătat cum, de obicei, problemele conjugale din lumea arabă se rezolvă de la sine.

„Am tot vorbit cu mama ei. Eu încerc întotdeauna să mai las, pentru că, de multe ori, mă sună la furie, dar a doua zi nu mai au nimic – s-a rezolvat (s-au împăcat), în alte cazuri din zona arabă. De obicei, las cam o săptămână, să văd cât de serioasă e. Dar astăzi m-a sunat plângând, speriată că se va întoarce şi că n-o să-şi mai vadă fata, aşa că m-am hotărât să dau drumul la subiect. Nici nu vreau să inflamez prea tare, dar trebuie să vadă cineva de la MAE”, a zis deputatul liberal.

Nu în ultimul rând, Ovidiu Raeţchi a afirmat că parlamentarii români nu pot face prea multe pentru românii aflaţi în astfel de situaţii problematice, totul depinzând de demersurile diplomatice.

„Noi n-avem ce să facem, ca parlamentari. Cel mai important este ca Ministerul Afacerilor Externe, la un nivel înalt, să înţeleagă că ăsta e un caz care ar trebui să fie privit nu doar formal (cum se întâmplă până acum: adică să-i spui femeii că nu ai ce să faci, că tatăl are drepturi foarte multe în Egipt), ci mai mult decât atât: să se dea un semnal din MAE că e un caz mai important, iar consulatul şi ambasada să se implice într-o mai mare măsură decât au făcut-o până acum. Adică: să însoţească mama, poate, la domiciliu (acum, când ajunge înapoi în Egipt) şi să îi explice soţului că se ştie de cazul ei şi că ea n-ar trebui să fie în niciun fel victima violenţei şi aşa mai departe. Deci se pot face lucruri cu puţină implicare şi cu puţină inteligenţă”, a încheiat Raeţchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *