Skip to content
Video

Raețchi îi prevestește lui Dăncilă o soartă ca a lui Ponta: Încălcare flagrantă! EXCLUSIV

psnews.ro

Invitatul ediției de marți a interviurilor video PSnews.ro a fost deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare din forul legislativ inferior.

Discuția a început de la tensiunile momentului dintre președintele Klaus Iohannis, pe de o parte, și liderul PSD, Liviu Dragnea, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pe de altă parte.

Concret, Raețchi a evidențiat două teme care „au ridicat major gradul de conflict dintre palate”: „încălcarea flagrantă a drepturilor și atibuțiilor președintelui într-o problemă de politică externă” (cea legată de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim), împreună cu „agravarea situației economice”: scandalul de la BNR, problema ROBOR, la care s-a adăugat refuzul PSD de a accepta medierea propusă de Iohannis.

„Doamna Dăncilă e departe de a fi un premier competent, capabil măcar să comunice elementar, capabil să reprezinte România. Am văzut-o răspunzând cu un surâs angelic la câteva cuvinte în engleză din partea lui Benjamin Netanyahu. Cam ăsta e nivelul premierului României”, a comentat deputatul liberal.

Întrebat care crede că vor fi implicațiile războiului dinte Președinție și Guvern, Ovidiu Raețchi a susținut că Viorica Dăncilă va urma modelul lui Victor Ponta și își va da demisia, în cele din urmă.

„Președintele a avut mână bună până acum: atunci când a considerat că un premier nu-și mai are locul la Palatul Victoria și când i-a cerut demisia (deși nu s-a grăbit s-o facă), când a găsit că într-adevăr există motive pentru această demisie și a cerut-o, demisia a venit: Victor Ponta a plecat, și-a încheiat – din punctul meu de vedere – cariera politică (deși a încercat să reziste)… Cred că același lucru se va întâmpla și cu doamna Dăncilă, supusă unei presiuni foarte mari din partea domnului Dragnea, să reziste acolo. Cred sincer că a fost tentată să demisioneze când a înțeles în ce s-a băgat și ce lucruri e pusă să facă de către domnul Dragnea, dar cred că până la urmă va ceda, pentru că, în situații precum mutarea ambasadei la Ierusalim, se încalcă niște legi, iar lucurile astea la un moment dat au consecințe. Iar un om ca doamna Dăncilă cred că va sta departe de astfel de lucruri”, a afirmat Raețchi.

Solicitat să precizeze ce ar putea urma după eventuala demisie a Vioricăi Dăncilă, Ovidiu Raețchi a mizat pe accederea PNL la guvernare, în coaliție cu Uniunea Salvați România (USR).

„Dacă PSD ajunge în situația de a-și pierde și acest premier, e limpede că președintele va opta pentru un mandat încredințat opoziției și se va încerca formarea unui guvern în jurul Partidului Național Liberal, foarte probabil în jurul celor de la USR – deci ceea ce înseamnă în momentul de față opoziție anti-PSD”, a spus deputatul.

Revenind la problema ambasadei, Ovidiu Raețchi i-a acuzat pe Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă de a fi încercat să trimită „un soi de semnal de prietenie” către președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, sărindu-l din schemă pe Klaus Iohannis.

„Domnul Dragnea și doamna Dăncilă au încercat un soi de semnal de prietenie către președintele Americii, care are această poziție tranșantă în problema Ierusalimului – și o are plecând de la ideea că un proces blocat de decenii poate fi deblocat printr-o astfel de mișcare. E o variantă de lucru pe care specialiștii în diplomație o discută de mai multă vreme. Urmează să vedem dacă va și reuși.

Domnul Dragnea a încercat un mod facil de a-i câștiga atenția domnului Trump. Am văzut că îl interesează foarte mult asta, am văzut că a și străbătut hotelurile și restaurantele din Washington, pentru a intra în grațiile domnului Trump.

Era evident că gestul lui nu va avea urmări – gestul de a promite o eventuală ambasadă a României la Ierusalim nu poate fi susținut de diplomația românească și cu atât mai mult de șeful statului fără să existe un proces profesionist și o consultare în această direcție. Lucrurile astea se fac profesionist, de către diplomație, și nu de către politicieni, tocmai pentru că s-a constatat – în secole de experiență diplomatică – că politicienii au tendința să promită orice în momentul în care au ceva de câștigat din asta. Din acest motiv, responsabilitatea merge către niște tehnicieni, către niște diplomați, care la rândul lor își supun intențiile către șeful statului. Domnul Dragnea știa că nici diplomații, nici președintele Iohannis nu pot să meargă în direcția trasată de el – atât de rapidă, atât de superficială – fără discuții în cadrul Uniunii Europene, care nu are această poziționare (și e o decizie în bloc la nivelul UE), schimbând peste noapte ceea ce România a afirmat la ONU, când s-a abținut în această dezbatere”, a detaliat PNL-istul, adăugând că, dacă mutarea ambasadei se va materializa, România își va strica relațiile cu UE și chiar ar deveni o țintă pentru amenințări teroriste.

Altă temă discutată cu vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților s-a referit la cumpărarea rachetelor Patriot de către România. Concret: întrebat ce le-ar răspunde contestatarilor achiziției, Ovidiu Raețchi a subliniat, pe de o parte, necesitatea înzestrării Armatei Române, iar pe de altă parte, importanța consolidării flancului estic al NATO.

„(Contestatarii achiziției rachetelor – n.r.) trebuie doar să ridice un pic privirea și să se uite spre Ucraina – care este o țară sfâșiată teritorial, afectată în continuare de nuclee de război și de instabilitate, o țară care, din cauza propagandei, ajunge deseori la momente de instabilitate politică. Mi se pare absolut normal ca faptul că noi beneficiem de protecția unor parteneri cum sunt statele NATO, cum sunt SUA, să aducă și responsabilități. Noi suntem în flancul estic, care este flancul cel mai expus în momentul de față după ceea ce s-a întâmplat în Crimeea. Nu putem să susținem un astfel de flanc cu avioane din 1960 și cu camioane din 1950, care se prăbușesc și pun în pericol viața militarilor.

Deci e clar că ai nevoie de tehnologie modernă minimală, măcar cât să aduci tu o mică contribuție alături de parteneri. Din punctul ăsta de vedere, trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în jur, ca să înțelegem dacă România face ceva ieșit din comun. Și o să vedem că exact asta se întâmplă și în Polonia (o țară la fel de expusă ca România pe acest flanc), și în statele baltice (expuse tot în zona acțiunilor rusești)… Se întâmplă să traversăm o perioadă mai agitată a istoriei în toată zona. Dacă ne uităm și la evoluțiile din Turcia, din Siria, la tensiunile din tot Orientul Mijlociu, la situația din Iran, o să ne dăm seama că Europa, în ansamblu (și mai ales statele mai apropiate de Rusia și de Orientul Mijlociu), traversează o perioadă în care cheltuielile militare sunt importante, tocmai pentru a putea să ne bucurăm în liniște și de sănătate, și de cultură, și de toate celelalte lucruri pe care ți le oferă pacea”, a încheiat Raețchi.

Vedeți mai jos – de la începutul înregistrării până la momentul 23:20 – ce spune Ovidiu Raețchi despre prestația lui Mihai Fifor în calitate de ministru al Apărării (în comparație cu predecesorul acestuia, Adrian Țuțuianu), precum și despre situația delicată în care s-a aflat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Simfonia Lalelelor de la Pitești:

1 comentariu la “Raețchi îi prevestește lui Dăncilă o soartă ca a lui Ponta: Încălcare flagrantă! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *