Skip to content
Politică

Raețchi, mesaj tăios către Dragnea: Nu distrugeţi ICR cu politicieni!

" "

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Liviu Dragnea, în care i-a solicitat acestuia ”să nu transforme ICR în for propagandistic al PSD pentru prezidențiale”, în contextul discuțiilor despre numirea unei noi echipe la conducerea instituției,  anunţă agerpres.ro.

”Domnule Dragnea, nu încercați să distrugeți ICR cu politicieni, așa cum ați procedat la Ministerul Justiției. ICR nu poate fi for propagandistic PSD pentru prezidențiale. (…) Coaliția de guvernare pe care o conduceți a anunțat că dorește numirea unei noi echipe de conducere pentru ICR. Din nefericire, printre criteriile enumerate cu această ocazie se află și apartenența politică. Mai mult, a devenit deja de notorietate faptul că pentru noua conducere a Institutului sunt vizați o serie de lideri politici din PSD. Cu alte cuvinte, este o problemă de săptămâni până când cel mai important for de reprezentare al culturii românești va deveni în mod direct un instrument politic, gestionat de politicieni cu ideologie asumată”, i-a scris Raețchi lui Dragnea.

" "

În opinia deputatului, numirea unor oameni politici la conducerea ICR ar fi o eroare. ‘‘Din punctul meu de vedere — și, îmi place să cred, al întregii societăți românești — aceasta este o mare eroare. Nivelul de performanță a ICR a fost întotdeauna direct proporțional cu valoarea culturală dovedită a oamenilor care l-au condus și invers proporțional cu subordonarea sa politică. E foarte greu să poți egala performanța managerială a unui Horia Roman Patapievici, având în vedere expertiza sa culturală; e însă foarte ușor să distrugi toate proiectele începute de acesta și de succesorii săi aducând în fruntea Institutului politicieni și clientele de partid. Cu toate că ICR a fost întotdeauna parțial expus influențelor politice, el nu a fost niciodată un instrument explicit de partid, pus în slujba pregătirii următoarei campanii prezidențiale a PSD”, arată Raețchi.

Deputatul PNL crede că promovarea proiectelor culturale pe criterii politice va anula ”capacitatea României de a exporta produse intelectuale de valoare, încurajând în schimb servilismul, mediocritatea patriotardă și solidaritatea de idei social-democrate”.

”Politicienii nu pot măsura în mod obiectiv valoarea estetică și academică — din simplul motiv că ei urmăresc obiective politice. Ca și justiția, cultura română trebuie lăsată în mâinile unor oameni din ‘breaslă’, din societatea civilă, din afara partidelor. Vă puteți gândi pentru conducerea ICR, domnule Dragnea, la scriitorii și artiștii validați de piață, care au făcut deopotrivă performanță intelectuală și managerială. Vă puteți gândi la oameni de carieră din ICR. Puteți lua în calcul sute de tineri cu studii și doctorate la universități occidentale de elită. Nu compromiteți în mod definitiv credința acestor oameni într-un sistem de selecție măcar parțial meritoriu și obiectiv, numind în fruntea instituției care exportă cultura noastră de elită o mână de politicieni care au ‘meritul’ de a vă cunoaște personal’‘, i-a spus liberalul președintelui PSD.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *