Rafila: Cifrele încep să se schimbe în bine din perspectiva raportărilor privind infecțiile nosocomiale

sursa foto: INQUAM Photos/Cosmin Enache
sursa foto: INQUAM Photos/Cosmin Enache

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că s-au întâmplat „foarte multe lucruri” în ceea ce priveşte controlul infecţiilor nosocomiale în România, iar cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor.

Alexandru Rafila a participat la Conferinţa de încheiere a proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, eveniment organizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, potrivit Agerpres.

„Cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri în ceea ce priveşte controlul infecţiilor în România. Cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor. Aşteptăm, dacă lucrăm cu seriozitate, să înceapă să se schimbe şi cifrele şi hărţile în care România apare roşu din punct de vedere al bacteriilor care sunt implicate în producerea infecţiilor invazive, să înceapă să schimbe culoarea, cu toate că ne aflăm într-o zonă geografică roşie – România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, chiar şi unele zone din Franţa sunt afectate de aceste microorganisme care sunt foarte rezistente, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Nordul Europei unde utilizarea antibioticelor este cu totul diferită şi accesul la antibiotice este cu totul diferit faţă de ce se întâmplă în zona noastră geografică”, a afirmat ministrul.

El a afirmat că lucrurile nu pot fi schimbate peste noapte în ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale din spitale.

„Lucrăm, nu putem face să schimbăm lucrurile peste noapte cum se aşteaptă unii. O schimbare în mentalitate, în însuşirea şi mai ales în aplicarea bunelor practici este răspunsul asumat. Trebuie să lucrăm cu societăţile profesionale. Cred că şi Colegiul Medicilor ar putea să contribuie nu numai la diseminarea informaţiei, ci şi la încurajarea medicilor din diverse specialităţi în a cunoaşte şi aplica toate aceste modele de bune practici dezvoltate în cadrul acestui proiect”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: