Skip to content
Sănătate Societate

Rafila despre campania de vaccinare: Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au

Inquam Photos/Ilona Andrei
" "

Profesorul Alexandru Rafila, care este şi deputat PSD, a afirmat într-un interviu pentru SpotMedia, că România este probabil singura ţară din lume în care persoanele care au prioritate la vaccinare le depăşeşte numeric pe cele care nu au.

Multe persoane cu boli cronice din mediul rural vor rămâne în afara listelor de vaccinare, a mai spus Rafila.

" "

Nu aș vrea să fiu critic, dar cred că e momentul să intrăm în linie dreaptă. Toate imperfecțiunile de la nivelul platformei și al centrelor de vaccinare ar trebui corectate în cel mult 2 săptămâni, când sper să primim din nou cantități mari de vaccin de la Pfizer.

E ciudat că a doua etapă de vaccinare include un număr atât de mare de persoane încât cred că îl depășește pe cel din etapa a treia. Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au. Extinderea la diverse categorii duce la imposibilitatea asigurării vaccinurilor pentru cei care au cea mai mare nevoie. Cred că trebuie regândit acest lucru foarte rapid. (detalii la min 01.17)

Nu poți să spui că 6 milioane de persoane au acces în același timp la o capacitate de vaccinare extrem de limitată. Pentru 3 săptămâni s-au oferit puțin peste 300.000 de doze de vaccin, deci pentru doar 5% din cele 6 milioane. Multe persoane cu boli cronice din mediul rural vor rămâne în afara listelor de vaccinare”, a declarat Rafila.

El a dezvăluit şi câte vaccinuri ar trebui să ajungă în România, în perioada următoare: “Contractul cu Pfizer prevedea peste 10 milioane de doze până la finalul lui septembrie. Actul adițional prevede încă 8 milioane de doze, care ar trebui să urmeze același calendar. Vaccinul de la Moderna va fi în cantități mai modeste. Până la finalul lui septembrie ar trebui să terminăm vaccinarea pentru toate persoanele, altfel vom avea o problemă serioasă. Eu cred că o soluție pentru încheierea rapidă a vaccinării va fi autorizarea vaccinului AstraZeneca, mult mai ușor de manipulat și care poate fi administrat în cabinetele medicilor de familie”.

 

.

1 comentariu la “Rafila despre campania de vaccinare: Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au

  1. @ Ăștia fac reclamă, din funcțiile publice în care se află, la firme farmaceutice și producătoare de vaccinuri pronunțând mărcile firmelor producătoare, Adrian Severin fiind trimis în instanță de la Parlamentul European și judecat pentru o acțiune de lobby pentru care nu a făcut publicitate când a acceptat să o prezinte în Parlamentul European, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *