Skip to content
Sănătate

Rafila, despre spitalele de copii luate cu asalt în sezonul virozelor: “O să încercăm să replicăm un model pe care l-am folosit în timpul pandemiei”

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat duminică, la B1 TV, situația din spitale, unde, din cauza sezonului virozelor, secțiile UPU ale spitalelor de pediatrie au fost luate cu asalt. Rafila a precizat că se va apela la o măsură din perioada pandemiei: crearea unor ambulatorii speciale care să funcționeze în weekend.

E o situație neobișnuită. Din păcate în weekend sau noaptea oamenii nu au unde să apeleze la servicii medicale cu excepția unităților de primiri urgențe și lucrul acesta creează aglomerație. Atunci trebuie să găsim o soluție. De săptămâna următoare o să încercăm să replicăm un model pe care l-am folosit în timpul pandemiei și să vedem împreună cu CNAS care ar trebui să finanțeze astfel de servicii să organizăm ambulatorii de specialitate care să  funcționeze cu program prelungit, inclusiv în weekend. În restul săptămânii, sfatul meu pentru părinții care au copii bolnavi și au simptomatologie moderată să nu se prezinte la UPU. Timpul de așteptare este foarte mult. Sunt și 400 de prezentări pe zi la Spitalul Grigore Alexandrescu”.

Ministrul a dat și câteva sfaturi pentru părinți, să nu folosească antibiotice dacă nu sunt prescrise de medici:

Timpul de așteptare poate să favorizeze transmiterea unei alte infecții. Sfatul este să se prezinte la medicul de familie în cursul săptămânii. E foarte important să primească o recomandare medicală și să nu dea antibiotic copilului. Virozele nu se tratează cu antibiotice, este o greșeală majoră. Selectează bacterii care devin rezistente la antibiotice. Dacă e nevoie de antibiotic trebuie prescris de medic.

O să încercăm să încurajăm funcționarea acestor ambulatorii de specialitate. La ele s-ar putea prezenta pacienții care au diverse viroze sezoniere și copii acolo unde sunt secții de pediatrie, măcar în această lună până de sărbători”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *