Rafila dorește înființarea unei autorități care să verifice cum sunt tratați pacienții

Rafila
Sursa foto: Inquam / Cornel Putan

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, nu discutăm despre malpraxis, ci despre altceva şi a menţionat că doreşte să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale.

„Malpraxis înseamnă că tu ai făcut o activitate medicală care a fost necorespunzătoare. Dar dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, atunci nu discutăm despre malpraxis, discutăm despre altceva. Aşa cum v-am spus şi după incidentul de la Botoşani, tragic şi mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală, vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale”, a declarat duminică, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.   El a explicat cum trebuie să arate această autoritate.

„Această autoritate, din punctul meu de vedere, trebuie să cuprindă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pârghiile legale pe care eu le-am găsit şi pe care le cunoaşteţi la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte activitatea medicală, se rezumă la Inspecţia Sanitară de Stat, care verifică respectarea condiţiilor igienico-sanitare din spitale ori aici discutăm despre cu totul şi cu totul altceva.

Şi atunci trebuie să găsim mecanismul legislativ care să permită acţiunea Ministerului Sănătăţii, care este perceput public şi este corectă până la urmă să fie aşa ca responsabil pentru modul în care se acordă asistenţa medicală, să facem parteneriat real cu Colegiul Medicilor şi cu colegiile judeţene în cadrul acestei autorităţi, cu Autoritatea Naţională pentru Calitate în Sănătate, pentru că am avut discuţii cu domnul preşedinte şi încercăm să schimbăm şi principiile de funcţionare împreună. Dânşii trebuie să le schimbe, sunt subordonaţi Secretariatului General al Guvernului, nu sunt subordonaţi Ministerului Sănătăţii.

Noi trebuie să acredităm servicii medicale care se acordă în mod real. Nu trebuie să acredităm servicii medicale ipotetice. Şi bineînţeles cu plătitorul, plătitorul fiind Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.  El a mai adăugat că ministerul va veni în următoarea lună cu un asemenea proiect.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: