Skip to content
Politică

Rafila, Geoană, Ciucă, posibili prezidențiabili în 2024. Sociologul Marius Pieleanu explică cine este candidatul cu cele mai mari șanse, dar și cel cu șanse ZERO

colaj PS News

Alexandru Rafila, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă sunt politicienii români în care electoratul are cea mai mare încredere. Cei trei au un nivel de încredere de 34%, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde, urmați de Marcel Ciolacu, care e la 30% încredere.

Sociologul Marius Pieleanu a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre rezultatele sondajului și șansele politicienilor la alegerile prezidențiale din 2024. Sociologul a precizat că Rafila, Ciucă și Geoană pot fi candidați, însă este prea devreme pentru a propune nume.

Pot fi candidați. Numele nu sunt importante acum. Mai e mult până departe, nu știm cu cine vine USR, nu știm cu cine vine AUR, nu știm cu cine vin celelalte partide”, a declarat Pieleanu.

Sociologul a explicat că ascensiunea lui Nicolae Ciucă se datorează războiului din Ucraina, deoarece la guvernare nu are rezultate care să-i convingă pe români: „În mod direct situația din Ucraina îl poziționează pe primul loc (n.r. Nicolae Ciucă). Războiul din Ucraina l-a ajutat să fie vizibil, este și militar, e foarte important lucrul acesta. Atunci o parte dintre români spun că au încredere tocmai pentru că e militar, dar nu pentru că a făcut vreo reformă administrativă sau a adus bunăstare pentru români”.

Mircea Geoană, fiind singurul politician fără un partid care să-l susțină, nu ar avea șanse la alegerile prezidențiale dacă ar candida independent, chiar dacă 34% dintre români au încredere în el, precizează Marius Pieleanu. „Nu are nicio șansă, zero (n.r. dacă va candida independent). Sau dacă va candida independent, doar în situația în care PSD și PNL nu și-ar propune candidați”, a explicat sociologul.

Partidele se pregătesc pentru anul electoral 2024

Alegerile prezidențiale vor fi în iarna lui 2024, însă partidele vor trebui să se pregătească din timp, deoarece în același an se va vota pentru europarlamentare, alegeri locale și alegeri parlamentare. Alegerile prezidențiale vor fi cea mai mare miză a anului 2024, iar un candidat va avea nevoie de multe apariții publice pentru a-și construi profilul de candidat. PSD este partidul cel mai stabil în acest moment. PNL și USR au nevoie de reorganizare internă, iar AUR trece printr-o etapă de curățenie internă, în care George Simion dă afară din partid pe oricine nu este în echipa lui.

Alexandru Rafila confirmă încă o dată că este unul dintre politicienii în care românii au cea mai mare încredere, reușind să domine aceste sondaje de când a decis să intre în politică alături de PSD. Eliminarea restricțiilor împotriva pandemiei l-au ajutat pe actualul ministru al sănătății să-și consolideze prima poziție în acest top. Alexandru Rafila a înregistrat o scădere de la 39%, cât avea la sfârșitul lunii februarie, la 34% în prezent. În schimb, premierul Nicolae Ciucă reușește să crească de la 30%, cât avea în februarie 2022, la 34% în prezent. Războiul din Ucraina și faptul că Nicolae Ciucă este un general în rezervă l-au ajutat să convingă mai mulți români în ultima lună.

Mircea Geoană este singurul care nu are în spatele său un partid politic, deși are o întreagă istorie în PSD. Poziția lui în acest sondaj este explicată prin funcția pe care o ocupă în conducerea NATO. Războiul din Ucraina a adus NATO în atenția electoratului, iar toate discuțiile se poartă în jurul organizației internaționale. Acest lucru îl ajută pe Mircea Geoană să fie unul dintre favoriții electoratului din România, chiar dacă el a candidat la alegerile prezidențiale din 2009, când a pierdut în fața lui Traian Băsescu.

Partidele nu și-au anunțat candidații pentru alegerile prezidențiale, iar PNL pare într-o continuă reorganizare internă în această perioadă, dorind să-l schimbe pe Florin Cîțu din funcția de președinte al partidului. Dacă Nicolae Ciucă va primi conducerea PNL, atunci acesta va avea cele mai mari șanse să fie și candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale din 2024. Situația din PSD este și ea complicată, deoarece Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu au rezultate apropiate. Până acum PSD a mers mereu cu președintele partidului la alegerile prezidențiale, iar acest lucru îi dă prima șansă lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

3 comentarii la “Rafila, Geoană, Ciucă, posibili prezidențiabili în 2024. Sociologul Marius Pieleanu explică cine este candidatul cu cele mai mari șanse, dar și cel cu șanse ZERO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *