Skip to content
Sănătate

Rafila le cere oamenilor cu simptome de Covid să se testeze la medicii de familie

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptomatologie pentru infecția cu SARS CoV-2 să se adreseze cabinetelor medicilor de familie pentru testarea COVID-19.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face apel către medicii de familie să contribuie la diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienţilor, ceea ce ar putea conduce la căderea suprasolicitării serviciilor de ambulanţă.

În acest context epidemiologic dificil, cu o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare. Creșterea numărului de persoane testate de catre medicii de familie va scădea suprasolicitarea  serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”, a declarat Alexandru Rafila, într-un comunicat al MS.

Testarea pentru populație este gratuită în cele peste 4000 cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate.

Lista acestora este publică și se găsește pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *