Skip to content
Politică

Rafila: Nu avem niciun rezultat științific care să valideze o strategie de vaccinare cu mai multe vaccinuri

Inquam Photos/Ilona Andrei
" "

Medicul Alexandru Rafila a declarat că administrarea rapelului cu un alt ser în cazul românilor care au avut reacții adverse la AstraZeneca nu este acoperită de date științifice. Reprezentantul României la OMS a explicat și în ce condiții nu este recomandat să se meargă la rapel după vaccinare.

”Studiile clinice de până acum au fost făcute doar pentru un singur tip de vaccin. Nu avem niciun rezultat științific care să valideze o strategie de vaccinare cu mai multe vaccinuri.

" "
" "

Soluția e să se rămână cu același vaccin, iar dacă apar probleme cu un anume vaccin să se facă o pauză și să se reia vaccinarea cu alt ser. Intervalul optim de vaccinare e cunoscut pentru fiecare vaccin în parte și nu se cunoaște care ar fi varianta optimă pentru combinarea vaccinurilor.

Dacă sunt probleme serioase după vaccin, se recomandă să nu se meargă la rapel. Dacă apare o durere de cap, nu ar trebui să se renunțe la rapel. Vaccinurile, ca să ofere imunitate, au fost autorizate pentru două doze.

Respectarea schemei de vaccinare este esențială. Pentru persoanele care nu reușesc să-și facă rapelul în timpul indicat, atunci schema de vaccinare poate fi reluată de la capăt, după un sfat al specialistului. Trebuie discutat cu un infecționist, nu cu medicul de familie. E bine să ne ducem la persoane cu suficiente informații și experiență legată de administrarea vaccinurilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *