Skip to content
Societate

Raluca Stăncescu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, condamnată definitiv la închisoare într-un dosar de corupţie

radiocluj.ro

Raluca Stăncescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a fost condamnată la şase ani şi zece luni de închisoare într-un dosar de corupție. Decizia, pronunțată luni, aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă. În primă instanță, aceasta primise patru ani şi o lună de închisoare, dar Parchetul General, prin Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, a atacat decizia, iar acum ÎCCJ i-a dat câștig de cauză.

În același dosar, Cătălin Stavără, fostul iubit al Ralucăi Stăncescu, a primit trei ani de închisoare, Constantin Batcă, agent de poliție, a fost condamnat la trei ani, şase luni şi 20 de zile de detenție, iar Bogdan Buliga, fost şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate.

Raluca Stăncescu a fost condamnată într-un dosar în care era acuzată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese. Stăncescu a fost trimisă în judecată în 2017, de către DNA Suceava. Dosarul a fost înregistrat inițial la Curtea de Apel Suceava, dar Stăncescu a reușit să obțină strămutarea sa la Curtea de Apel Târgu Mureş. Acum un an, această instanță a condamnat-o la patru ani şi o lună de închisoare.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Secţia Specială, a atacat decizia, iar luni ÎCCJ a admis apelul. Astfel, Raluca Stăncescu a fost condamnată definitiv la şase ani şi zece luni de închisoare, explică Agerpres.

Acuzațiile formulate de procurorii DNA

Procurorii DNA au susținut că, în octombrie 2015, Raluca Stăncescu și fostul său iubit, Cătălin Stavără, au pus presiuni pe o persoană să cedeze în mod injust dreptul de proprietate asupra unui apartament și a unei garsoniere din Botoșani, în favoarea unei rude a lui Stavără.

„Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Raluca Stăncescu şi Cătălin Stavără au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”, se arăta în comunicatul emis de DNA.

DNA a mai susținut că, în intervalul 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de Cătălin Stavără, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire, transmite B1TV.

Pe 4 februarie 2016, la cererea lui Stăncescu, Batcă i-a dat acesteia imagini ale unor camere de supraveghere ce constituiau probe în respectivul dosar. Ulterior, Stăncescu i-a divulgat lui Stavără date confidenţiale, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.

În această cauză, Cătălin Stavără a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru șantaj, Constantin Batcă a primit trei ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei, iar Bogdan Buliga, fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, a primit doi ani şi jumătate pentru mărturie mincinoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *