Skip to content
Politică

Raluca Turcan: 9.500 de beneficiari de pensii speciale câştigă în medie 9.600 de lei lunar

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat pe pagina de Facebook că există 9.500 de persoane care încasează o pensie medie de 9.600 de lei pe lună.

Ea susține pe de altă parte că sunt alţi 90.000 de români care au atins pragul pensionării fără a avea însă posibilitatea de a fi încadraţi nici măcar la pensia minimă socială.

”Am prezentat astăzi reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitația de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislații și a proiectelor noastre.

În cursul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale.

În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie așadar în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu.

După o nouă rundă de consultări, vom prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliției de guvernare, o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii.”, a scris Turcan pe Facebook.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *