Raluca Turcan: Bugetul ne va permite să susținem evenimentele culturale majore

Sursa foto: Facebook

Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2024 a fost avizat pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate.

„În anul care urmează, Ministerul Culturii are prevăzută o alocare bugetară cu peste 16% mai mare față de anul pe care îl încheiem, ceea ce ne va permite să susținem evenimentele culturale majore, dar și programele și proiectele de investiții demarate în ultimele luni”, a spus Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.

Aceasta a prezentat în comisiile pentru cultură ale Parlamentului, prioritățile de finanțare prevăzute în bugetul pe anul 2024, „un buget care ne provoacă să fim cumpătați și relevanți în modul în care utilizăm resursele pentru a putea susține cât mai bine sectoarele culturale, pentru a crește accesul la cultură și pentru a proteja și pune în valoare patrimoniul prin investiții”.

În 2023, Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de aproape 99%.

„Așadar, nu am irosit niciun ban, ci am utilizat cu maximă chibzuință fiecare leu din buget. Mai mult, în ultimele șase luni din 2023 am deblocat proiecte de investiții care trenau de ani de zile, am făcut toate demersurile pentru a onora obligații asumate de Minister, care nu fuseseră încă acoperite, am găsit soluții pentru a stimula sectoarele creative, pentru a menține instituțiile de cultură alături de publicul lor și pentru a crește accesul oamenilor la cultură.

Am convingerea fermă că orice leu folosit pentru cultură nu este un leu cheltuit, ci unul investit și că acel „return on investment” care nu poate fi cuantificat în cultură cu certitudine, așa cum se întâmplă cu investițiile în alt gen de proiecte, înseamnă multiplicarea exponențială a beneficiului prin aceea că asigură României generații viitoare mai educate și mai instruite și certitudinea prezervării unui patrimoniu cultural a cărui valoare crește în timp. Așadar, orice majorare a bugetului este binevenită, pentru că ne oferă posibilitatea să deschidem noi căi în abordarea politicilor culturale. De pildă, un obiectiv major este să asigurăm acces la cultură către cât mai mulți consumatori, din toată țara, și să orientăm produsele culturale către tineri”, a afirmat ministra liberală a Culturii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: