Skip to content
Societate

Raluca Turcan explică care este procedura pentru a rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani. Angajatorul poate să refuze prelungirea activității

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit, joi, despre proiectul de lege care introduce posibilitatea ca persoanele cu vârsta de pensie îndeplinită să poată opta să muncească până la 70 de ani,

Întrebată care este procedura pentru cei care optează să muncească până la 70 de ani, Raluca Turcan a explicat:

„Este aceiași procedură. În termen de 30 de zile pana la împlinirea vârstei de pensionare, angajatul optează pentru activitate până la 70 de ani. Pentru persoanele care se afla in functie printr-un act de numire si pentru a putea opta sa lucreze pana la varsta de 70 de ani. Este suficient sa depuna o cerere la angajator cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de pensionare”, a spus Turcan. 

Angajatorul poate sa refuze angajatul care vrea să rămână în activitatea după implinirea vârstei obligatorii de pensionare.

„Evident ca angajatorul poate sa refuze, dar acesta este un drept pe care angajatul îl are și dacă îl refuză s-ar putea să fie nevoit, să spunem, să aibă un dialog mai intens. Prevederile se aplică persoanelor din sistemul public și privat. În sectorul public nu e necesar acordul angajatorului, în sectorul privat e nevoie de acordul angajatorului. Suspendarea dreptului la pensie pentru munca pana la 70 de ani este valabil doar pentru sectorul public. Cei care lucrează în sectorul privat evident ca pot sa opteze pentru pensie”, a mai adaugat ministrul Muncii.

De asemenea, proiectul de lege arată că orice angajat în această situație, dacă vrea să revină asupra deciziei și dorește să se întoarcă la pensie, o poate face oricând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *