Skip to content
Politică

Raluca Turcan explică de ce Guvernul a retras mai multe ordonanţe: A fost soluţia să nu ajungem la blocaj

Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat care au fost motivele care au stat la baza retragerii a 5 dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Orban înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură. Turcan a spus că ar fi putut apărea un blocaj deoarece după aceste ordonanţe ar fi trebuit ca Guvernul să mai dea altele, or în acest moment nu poate face acest lucru, fiind un Guvern interimar.

Raluca Turcan a declarat, joi seară, la Digi 24, că 18 din cele 25 de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern înaintea demiterii prin moţiune de cenzură au fost publicate în Monitorul Oficial.
Dacă nu mă înşel, mai există două care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. 18 au fost publicate”, a spus Turcan.
Întrebată care au fost motivele care au stat la baza deciziei premierului de a retrage cinci ordonanţe, Turcan a explicat că „au fost nişte ordonanţe extrem de importante care creau arhitectura instituţională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar”.
„Două au fost motivele care au stat la baza deciziei premierului de a nu mai publica aceste ordonanţe în Monitoul Oficial. Aceste ordonanţe, date cu o zi înaintea unei moţiuni de cenzură unde exista posibilitatea respingerii Guvernului, au pus bazele unei guvernări pe mai multe domenii de activitate. Am avut ordonanţa în sănătate, pe educaţie, pe transporturi şi pe fonduri europene. Pe fonduri europene au fost nişte ordonanţe extrem de importante care creau arhitectura instituţională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, astfel încât la 1 ianuarie 2021 să putem intra deja cu proiecte pregătite pentru a valorifica fiecare euro pus la dispoziţie de Comisia Europeană”, a declarat Raluca Turcan.
Vicepremierul a vorbit de un posibil blocaj.
„Aceste ordonanţe au fost adoptate cu rezerva însuşirii tuturor avizelor de la Comisia Juridică şi de la Ministerul Justiţiei şi Ministerului Finanţelor. La avizul de la Ministerul Justiţiei existau nişte prevederi pentru aceste ordinanţe care ar fi trebuit să conducă la alte ordonanţe de urgenţă, ceea ce un Guvern demis nu mai poate face. Şi atunci, soluţia ca să nu ajungem la un blocaj în aplicarea acestor ordonanţe de urgenţă va fi ca ceea ce se poate face prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru, să mergem în continuare în Guvernul interimar şi să intrăm în Parlament cu un proiect de lege iniţiat de către PNL care să reglementeze toate aspectele”, a mai spus Raluca Turcan.
Al doilea motiv este credibilitatea României în raport cu Comisia Europeană, a mai explicat vicepremierul.
Al doilea motiv care a stat la baza acestei decizii de a nu le publica a fost acela că s-a creat acest context negativ care dăunează foarte mult credibilităţii României în raport cu Comisia Europeană, iar Guvernul Orban a fost mult prea serios. Toate negocierile pe care le-a avut cu Comisia Europeană pentru a lăsa şi cea mai mică suspiciune cum că aceste ordonanţe de urgenţă ar avea ceva slăbiciuni. În consecinţă, am transmis Comisiei Europene faptul că vom intra cu un proiect de lege pentru care să nu existe cea mai mică suspiciune”, a mai spus Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *