Skip to content
Politică

Raluca Turcan, la „Dosar de Politician”, acuzaţii de discriminare: Îmi pare rău că sunt singura femeie din Guvern. În PNL ar mai fi fost loc de doamne în funcții de ministru

Facebook/Guvernul Romaniei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1TV, că îi pare rău că este sinngura femeie care face parte din cabinetul Cîțu și că s-a convins, din nou astfel că ”politica nu e nici pe departe despre egalitatea de gen”. Turcan a explicat cum s-a ajuns la această situație în urma negocierilor cu partenerii de coaliție.

Întrebată cum s-a întâmplat să fie singura femeie din Guvern, în condițiile în care la nivel european există o preocupare importantă legată de crearea unui echilibru între cele două sexe în funcțiile de la nivel înalt, Raluca Turcan a răspuns: ”Îmi pare rău că sunt singura femeie din Guvern și îmi pare rău că sunt singura succesoare a unei femeie în funcția de ministru. M-am convins, poate încă o dată, că politica nu e nici pe departe despre egalitatea de gen. Iau prezența mea în această poziție ca pe o provocare, mai ales că în subordinea Ministerului Muncii este și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, unde chiar astăzi am avut o discuție cu președinta să vedem ce putem face pentru îmbunătățirea cotelor de gen, a reprezentativității de gen în funcții cheie, chiar și în politică”.

" "
" "

Referindu-se la felul în care au decurs negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului, Raluca Turcan a precizat: ”Am avut o regulă în momentul în care am întemeiat această coaliție, și anume că partidele nu exprimă obiecții în legătură cu propunerile de minișltri pe care le realizează partenerii de coaliție, bineînțeles, dacă nu încalcă anumite principii bătute în cuie legate de integritate, de profesionalism și de competență pentru pozițiile cheie. Chiar și așa, în PNL ar mai fi fost loc de doamne în funcții de ministru, cu siguranță.

Eu am vorbit mai puțin despre egalitatea de gen și, în general, despre reprezentativitatea femeilor în politică. M-am preocupat să aplic această egală la funcții de conducere în politică. Eu sunt președinta unei organizații cu rezultate foarte bune în PNL, organizația Sibiu, și în Sibiu am avut, până anul trecut, singura doamnă președintă de Consiliu Județean din țară. De asemenea, avem o doamnă primăriță a Sibiului, am avut reprezentativitate de 30%pe listele pentru Consiliul Județean și Consiliul Local, femei pe locuri eligibile și, de asemenea, am crescut chiar cu 4 colege numărul de primari”.

Tot în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, Raluca Turcan a anunţat că se va face recalcularea pensiilor într-un an și jumătate, dar nu a spus că acestea vor și crește, așa cum spune legea. „Pensiile aș vrea să le scoatem din sfera politică. Majorarea de 40 la sută nu a fost pregătită și dorită la modul real. România nu și-ar putea permite acest efort bugetar.

Era necesară o etapă de pregătire. Etapa aceasta a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, și nu s-a fcătu nimic. Recalcularea pensiilor nu s-a întâmplat. Subiectul a fost reluat în perioada campaniilor electorale.

Anul acesta planul este următorul: începem procesul de reclaculare a pensiilor. Pe o nouă lege a pensiilor, pentru care voi da un ordin zilele următoare, sper ca într-un an și jumătate să rezolvăm să facem acest lucru. Vorbim de aproape 5 milioane de dosare de pensii. Îmi trebuie 1.000 de persoane care să lucreze în casele de pensii pentru perioadă determinată„, a precizat Turcan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *