Skip to content
Politică

Raluca Turcan, la „Dosar de Politician”: Putem corecta ce scoate Parlamentul greșit prin asumarea răspunderii sau ordonanță

Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit marți seară, la B1 Tv, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de jurnalistul Silviu Mănăstire, despre adoptarea proiectului privind desființarea pensiilor speciale.

Vicepremierul a declarat că PSD încă deține majoritatea în Parlament și asta se vede în activitatea Legislativului. Totodată, Turcan este optimistă în privința acestui subiect, căci tot ce a ieșit greșit din Parlament poate fi corectat de Guvern, după ce Curtea Constituțională se va fi pronunțat.

Întrebată dacă e mulțumită de cum a trecut acest proiect de lege al PNL de Parlament, dat fiind că este atacabil la CCR, Raluca Turcan spune că „un plus de rațiune în dezbaterea publică ajută foarte mult, în contextul în care multe persoane sunt inflamate. Parlamentul este în continuare controlat de PSD. Asta e premisa de la care trebuie să plecăm. PSD, văzând că anularea pensiilor speciale, un subiect pe care noi îl susținem sincer, are atâta priză în ochii oamenilor, a decis să ia subiectul în brațe și să facă o pseudomișcare în Parlament de anulare a pensiilor speciale. Au gândit asta pe un proiect al PNL care anula la modul real pensiile speciale și viza aducerea sistemului de contributivitate și echitate în sistemul de pensii. Au scos complet pensiile magistraților, inclusiv pe cele ale judecătorilor CCR, pentru care există deja o decizie a CCR că anularea acestor pensii este neconstituțională. Azi s-a făcut un pas înainte care face riscant întregul proiect, din cauza PSD”.

„Cu certitudine, pensiile celor de la CCR pleacă acum de la un viciu de neconstituționalitate. De aceea, e oarecum de așteptat ca magistrații să sesizeze CCR, să-și apere un drept care are în spate o decizie anterioară a CCR”, a mai declarat vicepremierul.

Guvernul poate corecta tot ce iese din Parlament

Raluca Turcan a  subliniat ideea că Guvernul poate corecta tot ce a ieșit greșit din Parlament.

„Moral e ca un guvern, dacă e confruntat cu o decizie a CCR, să respecte deciziile CCR și legea. Pe mine nu mă puteți auzi de nerespectarea unor legi în vigoare. Dacă așa a fost făcut întregul sistem constituțional și așa a spus CCR, atunci asta e situația. 

Dacă mai rămân inechități, eu îmi păstrez optimismul în a aduce sistemul de pensii la un principiu al echității și contributivității, pentru că avem pârghii guveramentale la dispoziție. Putem corecta ce scoate Parlamentul greșit prin asumarea răspunderii sau ordonanță. Așteptăm poziția CCR și unde putem opera corecturi o vom face prin Guvern”, a mai explicat vicepremierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *