Raluca Turcan: Nicolae Ciucă nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională

Raluca Turcan
Raluca Turcan/FACEBOOK/GUVERNUL ROMÂNIEI

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, susţine că premierul Nicolae Ciucă nu este beneficiar de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, ca urmare a carierei militare. În emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, Raluca Turcan a susţinut că orice ministru al Muncii s-ar decredibiliza dacă ar promite că aduce pensiile din sistemul de apărare la principiul contributivităţii. ”Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie”, a susţinut Raluca Turcan.

Raluca Turcan a fost întrebată sâmbătă, la Prima TV, câtă credibilitatea mai are PNL să vorbească despre tăierea pensiilor speciale având în vedere că partidul e condus de un preşedinte cu pensie specială.

”Unu: preşedintele partidului Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, fiind militar de carieră şi ieşind la pensie la  apogeul carierei profesionale”, a spus Raluca Turcan.

Atenţionată că în PNRR pensiile militarilor sunt considerate pensii speciale, Raluca Turcan a răspuns: ”Nu. Când am creionat Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de la Ministerul Muncii a plecat la Ministerul Fondurilor Europene varianta foarte clar definită de pensie ocupaţională pentru pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, iar pensii speciale – cele şase categorii (magistraţi, parlamentarii, aviatori, diplomaţi, personalul Curţii de Conturi, funcţionari parlamentari – n.r.) . Din nefericire, la Ministerul Fondurilor Europene, în mod total netransparent şi fără să fim consultaţi, a fost inclusă o formulă ambiguă, dar care nu reprezintă viziunea mea ca fost ministru care a gestionat Ministerul Muncii în PNRR. Au inclus acea variantă ambiguă şi au încercat oarecum să ofere informaţii incomplete Comisiei Europene cu privire la modul în care funcţionează aceste sisteme. Sistemul de apărare şi ordine publică nu are componentă de contributivitate. Un ministru al Muncii serios se decredibilizează dacă vine şi spune: ”Le aduc la contributivitate!”. Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie. Ei au un sistem propriu de calculare a banilor pentru pensie, au un sistem propriu de plată şi pensiile se plătesc din bugetele ministerelor de resort”, a spus Raluca Turcan.

Întrebată dacă îl acuză pe fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, că a introdus pensiile militarilor în categoria pensiilor speciale, Raluca Turcan a răspuns: ”Aceasta este realitatea. Eu nu acuz pe nimeni. Eu vă prezint o stare de fapt. Există documente care să certifice acest lucru: ce a plecat de la Ministerul Muncii, ce a ieşit de la Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, sistemul de apărare şi ordine publică este beneficiar de pensii ocupaţionale. Mai mult decât atât, există toate argumentele pentru a nu destabiliza aceste sisteme mai ales acum, cu un război în apropiere, cu sisteme funcţionale de siguranţă şi ordine publică şi în ţări similare. De ce în alte ţări nu-i consideră speciali şi nu i-au bulversat prin măsuri de reformă şi noi, aici, am indus oarecum o temă de ”hate”, de ură în spaţiul public împotriva acestor sisteme?”.

Raluca Turcan i-a acuzat pe miniştrii PSD că, pe teme sensibile, ”mai bine fluieră decât să rezolve problemele”.

„Dacă este PNL credibil? Gândiţi-vă că dacă nu eram noi, astăzi e foarte posibil, cu abordările anterioare pe care le-am avut din partea miniştrilor Muncii, ca atunci când se confruntă cu teme sensibile, delicate, mai bine să fluiere decât să rezolve problemele. Câţi miniştri au mai făcut lucrul acesta? Arătaţi-mi unul! Unul care să fi spus: <<sunt trei sisteme mari, publice, care sunt cangrenate, care sfâşie societatea>>. Nu rezolvăm odată problemele acestea?”, a concluzionat fostul ministru al Muncii.

Cât despre posibilitatea de a prelua ministerul Muncii la rotativă guvernamentală, Raluca Turcan spune că împărţirea portofoliilor ţine de negocierea politică dintre PNL şi PSD.

„Este o chestiune de negociere a portofoliilor între partidele aflate la guvernare. Asta nu înseamnă că eu nu pot să spun ce cred şi dacă există receptivitate să se ţină cont de soluţiile pe care le pun pe masă”, a încheiat Raluca Turcan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: